“Rania en Federico waren volop hun huwelijksreis aan het plannen”

© hbvl

Ze waren nog geen half jaar getrouwd. Ze droomden van hun huwelijksreis, een eigen huis en later ook kinderen. Maar een ­dramatisch ­ongeval in ­Diepenbeek kostte Rania Tilmidi (21) uit Maasmechelen het leven. Haar grote liefde, ­Federico Amella Ferraro (21), verkeert in uiterst kritieke toestand. “Ze waren zo ­gelukkig met elkaar. Dit is niet te vatten”, zegt hun familie. Ook hun vriend Tom Goossens (25) overleefde de slippartij niet. De toestand van Silvio ­Lino (24), de bestuurder van de wagen, was zondagavond zorgwekkend, maar stabiel.

hbvl

De vier slachtoffers uit Maasmechelen waren zondagochtend rond half twee op weg naar de Versuz in Hasselt, samen met familieleden en vrienden die vlak achter hen reden. Op de Boudewijnlaan in Diepenbeek zagen de achterliggers plots hoe de Volkswagen van het viertal, in een flauwe bocht, wegslipte en van de weg reed, tegen een boom. De klap was zo groot dat de wagen in tweeën brak en meters naar beneden viel. Hulpdiensten snelden meteen naar de plaats van het ongeval. Het had net geregend, en dan zijn er wel vaker slippartijen op deze plek. De brandweer van Zuid-West Limburg moest de vier slachtoffers uit de brokstukken bevrijden.

Aan het stuur zat Silvio Lino (24). Zijn toestand was gisteravond stabiel, maar zorgwekkend. Tom Goossens (25) uit Vucht (Maasmechelen) was op slag dood. Andere passagiers waren het pas getrouwde koppel Rania Tilmidi (21) en Federico Amella Ferraro (21) uit Maasmechelen. Rania stierf ter plaatse. Haar jonge echtgenoot werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Toekomstdromen

De familie van Rania is overmand door verdriet. “Ik had bij hen in de auto kunnen zitten”, beseft haar zus Oumaima Tilmidi. Ze werd samen met haar ouders en twee broertjes rond 2 uur wakker gebeld door de ouders van haar schoonbroer Federico. “Toevallig moest ik zaterdagavond een volleybalwedstrijd spelen. Daardoor was ik er deze keer niet bij. Zaterdag heb ik nog gebeld met mijn zus. En dan gebeurt enkele uren later zoiets. Rania en Federico zijn op 21 mei getrouwd, maar ze kenden elkaar al twee jaar. Het was een prachtig feest. Nu, een half jaar later, waren ze volop plannen aan het maken voor een mooie huwelijksreis. Ze dachten al aan kinderen. Ze droomden van een prachtige toekomst samen. Onvoorstelbaar dat hun geluk maar zo kort heeft mogen duren. Ze hebben veel te weinig van elkaar kunnen genieten.”

Het is ook voor de familie nog onduidelijk wat er is misgegaan. “Het moet gewoon een stom ongeval geweest zijn. We zijn al zo vaak met een groep vrienden op stap geweest, veiligheid komt dan altijd op de eerste plaats. We hopen allemaal het beste voor Silvio, hij blijft altijd onze vriend. In die auto zaten vier prachtmensen.” Bij de deur van het appartement waar Rania en Federico hun wittebroodsweken doorbrachten, werden zondag al bloemen en kaarsjes gelegd.

Pijnlijke vergissing

Aanvankelijk deelde het Parket Limburg per vergissing aan de families mee dat ook Federico bij het ongeval bezweken was. Maar hij vocht zondagavond nog steeds voor zijn leven. “Federico ligt nog steeds aan de beademing”, zegt Oumaima. “Maandag gaan de artsen nieuwe scans doen. De situatie ziet er niet goed uit, maar we blijven natuurlijk ­hopen.” Het Parket Limburg betreurt de communicatiefout ten zeerste en beseft dat dit pijnlijk moet zijn geweest voor de naasten van de betrokkene. Ook de toestand van Silvio Lino blijft zorgwekkend. “Silvio is een vechter. Maar hij is zeer zwaargewond. De artsen geven ons weinig details. We kunnen alleen hopen dat hij het redt”, zegt zijn tante.

Snowboardkampioen

De moeder van Tom Goossens werd zondagochtend door familie op de hoogte gebracht van zijn overlijden. “Ik was zelf net thuis van een uitstapje”, zegt een ontroostbare Emmanuella Wyckmans. “Voor ik vertrok had mijn zoon mij nog een berichtje gestuurd dat ik heel voorzichtig moest zijn. Zo bezorgd was hij. Ik ben nog altijd zo trots op die lieve jongen.”

Tom haalde in zijn tienerjaren nog zilver op het Belgisch kampioenschap snowboarden. Heel wat collega-snowboarders postten gisteren steunbetuigingen op internetfora. “Zijn snowboard en zijn helm krijgen een ereplekje op zijn afscheidsplechtigheid”, zegt zijn moeder. “In het voorjaar hebben we nog samen vrijwilligerswerk gedaan in een wintersportkamp in Italië. We hadden sinds kort zo’n goede band. Tom zat eindelijk goed in zijn vel, na enkele moeilijke jaren. Hij had werk gevonden als verkoper bij de Wara in Waterschei. Hij was zo trots op zijn nieuwe baan. De talloze steunbetuigingen van zijn vrienden, oud-klasgenoten en collega's zijn hartverwarmend.”

Op 19 november vindt bij het Rode Kruis in Maasmechelen een grote benefiet plaats voor ALS- patiënten. “Tom zou mij daar helpen”, zegt zijn mama. “We gaan die dag aan hem opdragen. Het wordt een ‘Tom Goossens-benefiet’, omdat hij zelf zo graag mensen wou helpen.” Een verkeersdeskundige van het Parket Limburg onderzocht de oorzaak van het ongeval. “Hij gaat na wat de toestand van de weg was, en welke rol de snelheid, het regenweer en de flauwe bocht gespeeld kunnen hebben”, aldus Anja De Schutter.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee