Controles allochtonen in veel gevallen onterecht

© ANP

Allochtonen worden vaak ten onrechte staande gehouden door de politie. Veertig procent van de controles die agenten doen omdat ze criminaliteit vermoeden, valt niet te rechtvaardigen. Dat is de conclusie van een rapport dat is gemaakt in opdracht van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap dat vandaag verschijnt, zo meldt de NOS.

AD

Etnische minderheden zijn bij de onderzochte controles van agentenoververtegenwoordigd ten opzichte van hun aandeel in de bevolking, zo constateren de onderzoekers. Ruim de helft van de mensen die staande werd gehouden was allochtoon. Dat juist allochtonen vaker worden gecontroleerd is riskant, zegt onderzoeker Wouter Landman. ,,Zij voelen zich gediscrimineerd, wat zorgt voor toenemende verwijdering tussen etnische minderheden en de politie.''OngelijkheidDe onderzoekers geven aan dat een politie die etnisch profileert onbedoeld bijdraagt aan ongelijkheid in de samenleving en daarmee handelt op een manier die strijdig is met haar waarden. Daarom zou de politie dit complexe vraagstuk met voorrang moeten aanpakken.De onderzoekers beschrijven verschillende manieren waarop dit zou kunnen, zoals het beperken van de handelingsruimte van politieagenten, het investeren in bewustwording en bejegening en het professionaliseren van het selectieproces.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee