Waarom zijn vrouwen jaloers?

© iStock

Stel je voor dat je als vrouw met je man in een café staat en er komt een andere vrouw binnen. Hoe bedreigd voel je je dan door die ander? Als je er even over nadenkt, kom je misschien tot de conclusie dat het wel meevalt. Je relatie is prima en je bent een goede moeder voor jullie kinderen; niks aan de hand.

Femke Kools

Karlijn Massar, sociaal psycholoog aan de Universiteit Maastricht, promoveerde in 2009 in Groningen. Voor haar promotieonderzoek liet ze proefpersonen naar een beeldscherm kijken voor een bepaalde taak, en tussendoor kregen vrouwen ultrakorte flitsen van foto’s van andere vrouwen te zien. Karlijn Massar (1976) is universitair docent Sociale Psychologie en onderzoeker aan de Universiteit Maastricht. De ene groep kreeg extreem knappe topmodellen voorgeschoteld en de andere onaantrekkelijke vrouwen. De flitsen waren zo kort dat ze zelf niet in de gaten hadden dat ze de vrouwen zagen. De hersenen verwerken die snelle beelden wel en daardoor beïnvloeden zulke flitsen onze gedachten en gevoelens. De proefpersonen moesten zich daarna voorstellen dat ze op een feestje waren en dat een onbekende vrouw op hun partner afkwam. De vrouwen die topmodellen hadden ‘gezien’ bleken veel jaloerser te reageren dan degenen die onaantrekkelijke vrouwen ‘zagen’. Lees het hele verhaal in de compleet vernieuwde ScalaScalaScala is de nieuwe bijlage van De Limburger. Elke dag 12 pagina’s vol nieuwtjes, verhalen, trends en tips over koken, wonen, reizen, showbizz, gadgets, op stap gaan en nog veel meer. Leuk, verrassend en handig om te weten. Ontdek Scala, de inspirerende kant van De Limburger. Weten wat er precies is vernieuwd? Klik dan hier.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee