Bedrijf weert 'eikels' van studentencorps Vindicat

© Almanak studentenvereniging

Een marketingbedrijf in Groningen heeft na enkele ernstige incidenten besloten om geen mensen meer aan te nemen die lid zijn geweest van het Groninger studentencorps Vindicat. Het bedrijf voert vanaf vandaag een zogenaamd 'Geen Eikels'-beleid. Ook leden van 'vergelijkbare clubjes uit andere studentensteden' maken erg weinig kans op een baan.

AD

Eigenaar Ernst Wallinga van het bedrijf Sellian zegt zich 'diep te schamen' voor het corps, dat naar zijn mening een smet werpt op de stad Groningen. Hij reageert daarmee op de 'bangalijst' van vrouwelijke leden en de ernstige mishandeling van een aspirant-lid tijdens de ontgroening.

We willen geen eikels in de club die graag andere eikels naar binnen halen

Wallinga schrijft in een blog zijn onvrede van zich af. 'De manier waarop de jongens en meisjes respectloos met nieuwe leden omgaan zet een beeld neer van verwende kinderen die denken dat hun gedrag zich verheft boven het gewone volk en verbeeld zich dat het lidmaatschap van 'Het Corps' toegang biedt tot de betere baantjes voor de toekomst'. VriendjescultuurOud-Vindicatleden kunnen dus fluiten naar een baan bij het bedrijf. 'Want we willen geen eikels in de club die graag andere eikels naar binnen halen'. Volgens Wallinga is de wereld veranderd en zijn andere vaardigheden nodig om kans te maken op een baan. 'Mensen worden tegenwoordig geselecteerd op talent en attitude, niet op relaties. De vriendjescultuur van vroeger is hardnekkig maar sterft wel degelijk uit. En echt talent onderscheidt zich wanneer ze zich weet te verbinden met zijn omgeving. Niet door zich af te scheiden van de omgeving en een eigen subcultuur in stand te houden dat gestoeld is op denkbeelden uit een ver verleden'. DiscriminatieVolgens zijn compagnon Goeran de Pater is de maatregel zeker niet bedoeld als marketingstunt en ook niet als discriminatie. ,,Wij zijn een jong bedrijf en spreken uit waar we voor staan, er zijn bij Vindicat dingen gebeurd die gewoon te ver gaan. Ieder bedrijf heeft kernwaarden, bij ons heeft dat te maken met normen en waarden van mensen. Het is zeker niet bedoeld als discriminatie. Vindicat heeft nu eenmaal een bepaald profiel. En de ene medewerker past beter bij een bedrijf dan de ander. Dat is wat wij er mee hebben bedoeld.''

Rector Stijn Derksen van Vindicat is niet blij met de opstelling van het bedrijf. ,,Het staat een ieder vrij om wat te zeggen en te vinden. Ik vind het vooral heel vervelend voor de leden die zich niet herkennen in de incidenten die hebben plaatsgevonden en die nu over één kam worden geschoren.''

Generalisatie op basis van rotte appels is niet fair. Dit dreigt om te slaan in een hetze

Vindicat is overigens wel van mening dat er iets mankeert aan de ontgroeningen. Er komt een speciale commissie die moet kijken hoe het beter kan.Wethouder Paul de Rook van de gemeente Groningen heeft naar aanleiding van de commotie ook gereageerd op het weigerbedrijf. De lokale politicus zegt dat 'generalisatie op basis van rotte appels niet fair is'. De Rook acht de kritiek op Vindicat terecht, maar zegt ook dat dit 'om dreigt te slaan in een hetze'.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee