FOTOALBUM Poolse vrouwen protesteren massaal tegen abortuswet

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© Reuters

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Poolse vrouwen zijn vandaag massaal in het zwart gekleed de straat op gegaan om te demonstreren tegen een wetsvoorstel dat abortus volledig illegaal zou maken. In het hele land legden vrouwen hun werk neer om te vechten voor hun rechten tijdens deze 'Zwarte Maandag'.

AD

Abortus is op dit moment in veel gevallen al strafbaar in Polen, maar wordt wel toegestaan in uitzonderlijke situaties zoals na verkrachting. Met de nieuwe wet zullen die uitzonderingen komen te vervallen en mag een abortus alleen worden uitgevoerd als de vrouw in levensgevaar is. Kiest een vrouw toch voor abortus in een ander geval, dan hangt haar een celstraf tussen de 3 maanden en 5 jaar boven het hoofd.

De wet komt voort uit een burgerinitiatief waarmee 450.000 handtekeningen zijn ingezameld en is voorgesteld door de rechts-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Die partij heeft momenteel een meerderheid in het kabinet.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee