Fries die 'heiligschennis' pleegde, blijft in cel Myanmar

© AD

Nederlander Klaas Haytema (30), die in Myanmar werd opgepakt omdat hij tijdens een boeddhistisch ritueel de stekker uit een versterker trok, moet nog minstens één dag wachten op het oordeel van de rechter. Vandaag leek het erop dat de rechter in het Aziatische land uitspraak zou doen, maar dat werd toch weer een dag uitgesteld omdat er nóg een getuige moet worden gehoord.

AD

De 30-jarige fysiotherapeut kreeg gisteren bezoek van vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade en zijn vriendin. Hij maakt het 'naar omstandigheden' goed. Haytema deelt zijn cel met één andere gedetineerde en heeft een matras en moquito net. Het eten is goed en hij wordt vriendelijk behandeld.

Boos

De versterker hing vlakbij Haytema's kamer in de Four Rivers B&B in de wijk Maha Aung Myay. Vanwege de herrie die dat veroorzaakte, liep Klaas omstreeks 10 uur 's avonds naar buiten en trok nietsvermoedend de stekker uit een installatie. Hij was boos omdat hij wakker werd van het lawaai.

Terug in de kamer dook ineens de politie op. Haytema werd 'voor zijn eigen veiligheid' meegenomen. Een menigte dreigde het hostel te bestormen. Haytema wilde toen al zijn excuses aanbieden op aandringen van de hostel-eigenaar, maar dat werd op dat moment te gevaarlijk.

Zingen

Haytema werd vandaag opnieuw voor de rechter gebracht. Twee vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade waren daarbij. Eerder zei Haytema al dat hij niet wist dat het om een religieus ritueel ging. Hij dacht dat er werd gezongen. Hij zou eerst met gebaren hebben geprobeerd het 'zingen' te laten ophouden. Ook zei Haytema dat er geen bordje hing waarop werd gewaarschuwd dat er een religieus ritueel werd gehouden. Haytema zei dat dat op andere plekken in Myanmar wel zo was.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee