De bommenwerper van Grevenbicht

© Heemkundevereniging Bicht

Op de Deiler in Grevenbicht werd op 15 oktober 1941 een bommenwerper van de RAF uit de lucht geschoten. Heemkundevereniging ‘Bicht’ heeft op initiatief van de 91-jarige Ger Wagemans (zelf destijds getuige) en Bas Bruls een plaquette laten maken die herinnert aan het neerhalen van de Vickers Wellington X9978. De Deiler ligt in Grevenbicht in de noordelijke richting van de Maasdijk in het gebied de Horisser Koeweide. De plaquette wordt op zaterdag 15 oktober om 21.17 uur – op de minuut precies 75 jaar na dato - in Grevenbicht onthuld.

Jos van den Camp

De militairen die om het leven kwamen waren tussen de 20 en 29 jaar oud. Hun namen prijken bij de onthulling op de plaquette:

Keith John Miller, 23 jaar

Sergeant Neville John Lewery, 23 jaar oud

Sergeant David Walter Jennings, 22 jaar oud

Sergeant Ernest Tastard Christie, 20 jaar oud

Sergeant Brynmor Samuel Jones, 25 jaar

George William Turner Jackson, 29 jaar

De bemanning van de bommenwerper was voor een nachtelijke aanval op Keulen onderweg. Grevenbicht lag in de aanvliegroute naar het roergebied, vooral naar steden als Aken en Keulen. Inwoners werden ’s nachts vaker uw uit hun slaap gehaald door overvliegende bommenwerpers van de zogenoemde Bomber Group 3. Deze Vickers Wellington X9978 werd boven Grevenbicht opgemerkt door de Duitsers en kwam al snel in de zoeklichten terecht. Vanaf vliegveld Fliegerhorst in Venlo steeg meteen een Messerschmitt op die de bommenwerper boven de staatsmijn Mautits uit de lucht schoot.

De nu 91-jarige Ger Wagemans was 75 jaar geleden ooggetuige hoe de X9978 onder luid gebrul van de motoren en brandend als een fakkel hoogte verloor, bij De Deiler neerstortte en daar een reusachtige krater achter liet. De piloten ontweken Grevenbicht en lieten enkele van hun bommen nog vallen bij de Oranje Nassauschool bij Schipperskerk. Wagemans woont het grootste deel van zijn leven inmiddels in Heerlen maar heeft het contact met Grevenbicht en met name ook de Heemkundevereniging nooit verbroken. Mede op zijn initiatief wordt zaterdag 15 oktober bij de Watermolen in Grevenbicht de gedenkplaat onthuld.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee