Chatbot vecht voor jou verkeersboetes aan

© AD

Een robot die voor jou bezwaar maakt als je onterecht een verkeersboete krijgt. Het lijkt futuristisch, maar dankzij twee start-ups uit Leiden is het binnenkort werkelijkheid. Bezwaarbot kun je voor je aan het werk zetten om zo bezwaar aan te tekenen.

AD

Veel Nederlanders die een onterechte verkeersboete ontvangen, maken geen bezwaar omdat ze dat te veel moeite vinden. Dat zegt Doortje van Bokkem. Zij werkt samen met twee andere studenten bij Appjection, een van de start-ups die de bot ontwikkelden.,,Op zo'n moment hebben automobilisten behoefte aan juridische hulp", vertelt Van Bokkem. ,,Nu vroegen mensen ons vaak om hulp, omdat wij rechten hebben gestudeerd. 'Dat moet beter kunnen', dachten wij."Daarom maakte Appjection in samenwerking met Botboys de Bezwaarbot. Die bot helpt automobilisten via Facebook Messenger bezwaar in te dienen. ,,Het is de bedoeling dat mensen daardoor vaker in actie komen als ze onterecht een boete krijgen", aldus Van Bokkem.

Succes

De Londense DoNotPay-bot heeft al bewezen dat een robot daarbij kan helpen. Sinds die app actief is in Groot-Brittannië hebben al zo'n 160.000 Britse automobilisten succesvol een parkeerboete aangevochten.

Van Bokkem hoopt dat dat ook in Nederland gaat gebeuren. Bovendien wordt de bot steeds slimmer als hij door meer mensen gebruikt wordt. Dankzij de techniek 'deeplearning' leert de bot woorden en zinnen te herkennen. Zo wordt de app iedere dag beter in het aanvechten van boetes.

Guido van Stiphout van BotBoys laat weten dat de Bezwaarbot nu al beschikbaar is voor mensen met Facebook Messenger. Over twee weken is de app ook toegankelijk via de website van Appjection.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee