Afschaffen eigen risico fors duurder

© AD

De kosten voor het eventueel afschaffen van het eigen risico in de zorg zullen fors hoger zijn dan eerder begroot: geen 3,7 miljard maar 4,5 miljard euro. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).

AD

De hogere kosten hebben te maken met de hogere zorguitgaven per persoon en de toename van het aantal verzekerden. Ook zou het eigen risico de komende jaren nog stijgen tot 450 euro per persoon in 2021, terwijl dat nu nog 385 euro is.

Het eigen risico kan bij de komende verkiezingen een rol gaan spelen. Zo willen SP, GroenLinks en 50PLUS het eigen risico afschaffen. Ook PvdA, CDA en de PVV willen nadenken over afschaffing of vermindering van het eigen risico.

Verlagen met 100 euro

De PVV stelde vandaag nog voor het eigen risico volgend jaar al met 100 euro te verlagen, van 385 naar 285 euro. De oppositiepartij zal dat morgen voorstellen als in de Tweede Kamer de begroting van 2017 wordt besproken.De PVV zegt dat het plan financieel gedekt kan worden door het afschaffen van de zogenoemde expat-regeling. Die regeling houdt in dat buitenlandse werknemers over de eerste 30 procent van hun inkomen geen belasting hoeven te betalen.,,Terwijl een op de vijf mensen de zorg wel eens mijdt vanwege het veel te hoge eigen risico, krijgen dik betaalde buitenlanders een vette bonus van 900 miljoen euro van de fiscus", aldus PVV-Kamerlid Tony van Dijck.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee