Wat zijn de nieuwe trends op whiskygebied?

Print
Onze verslaggever bezocht de Whiskyfair in Nieukerk, vlak over de grens bij Venlo. En ontdekte de trends. „Whisky uit Japan is nu booming.”

Een trend kan snel geboren zijn. Drie jaar geleden werd de Yamazaki Single Malt Sherry Cask uit Japan bekroond tot allerbeste whisky ter wereld. 

Het was voor het eerst dat Japan de status goud kreeg van de World Whisky Bible. Van het winnende merk werden slechts zestienduizend flessen gebotteld, na een rijpingsproces van twaalf tot vijftien jaar op eikenhouten vaten. Sindsdien is er een run op whisky uit Japan, vertelt Michaela Tünnermann, die samen met haar man Tim de Whiskyfair organiseert in de Adlersaal in het grensdorp.


Dure flessen dienen niet zelden als een investering. Beleggen is whisky is in. - Foto: Ermino Armino

„In Japan maken ze al meer dan honderd jaar whisky. De productie was altijd bescheiden. Door de prijs is Japan plotseling booming.” 

Turfachtig
Dat ze in het oosten superieure whisky’s kunnen maken, bleek vorig jaar opnieuw. Toen ging de Kavalan Solist Vinho Barrique Single Cask Strength uit Taiwan met de hoofdprijs aan de haal. Maar alle lof en victorie voor Japan en Taiwan ten spijt, in Nieukerk zijn de fans van de Schotse whisky ruim in de meerderheid. De meer dan duizend bezoekers proeven elfhonderd verschillende smaken whisky, waarvan het leeuwendeel afkomstig is uit de kop van Groot-Brittannië. 

Wat ze zoal proeven? 

Lees het hele verhaal in de compleet vernieuwde Scala

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje