‘Kleine vis’ krijgt alsnog een hoofdrol

© Berend Vonk

Een kleine vis. Zo omschreef de rechter in de zaak­Van Rey de rol van Tilman Schreurs. Inmiddels speelt de OML­baas door alle politieke commotie een hoofdrol. Hoe heeft het zover kunnen komen? Een reconstructie.

Gertie Driessen en Jule Peeters

Kan Tilman Schreurs het boegbeeld blijven van Ontwikkelingsmaatschappij MiddenLimburg terwijl hij veroordeeld is voor corruptie? Dat is de vraag die de vijf aandeelhoudende gemeenten - Roermond, Roerdalen, Leudal, EchtSusteren en Maasgouw - moeten beantwoorden als de rechter op 12 juli uitspraak doet in de zaak Van-Rey. Schreurs krijgt weliswaar geen straf, maar wordt wel schuldig bevonden.

Hij is met twee snoepreisjes naar voetbalwedstrijden met projectontwikkelaar Piet van Pol over de schreef gegaan. Tot dat moment hebben de gemeenten een beslissing voor zich uitgeschoven. Terwijl Schreurs in 2014 als verdachte bij het andere Midden-Limburgse samenwerkingsverband Keyport het veld moet ruimen, mag hij bij OML blijven zitten tot het oordeel van de rechter.

AdviesDe inkt van het vonnis is nog niet droog of de raad van commissarissen van OML komt met een advies dat op 20 juli met de aandeelhouders wordt gedeeld. Het stuk, dat het stempel vertrouwelijk krijgt, borduurt voort op de analyse zoals die al in 2014 is gemaakt. ‘Laat Schreurs zitten’, zo luidt het voorstel, dat onderbouwd wordt met een aantal argumenten. Een greep uit het betoog: Schreurs heeft de stra?are feiten niet gepleegd als OML-directeur, maar als wethouder van Roermond. Hij is slechts een ‘kleine vis’. Heeft altijd open kaart gespeeld. Het ‘smetje’ op zijn blazoen heeft geen negatieve weerslag op OML. En de directeur doet zijn werk uitstekend.

Het voorstel bevat tevens een arbeidsrechtelijke paragraaf. Daarin staat vermeld dat Schreurs onder de ambtenaren-cao valt en op welk niveau hij is ingeschaald. Bij ontslag heeft hij dus recht op wachtgeld (zes jaar het bruto jaarsalaris). Dat bedrag kan niet uit de krappe exploitatie van OML komen, zo meldt het voorstel. Dus zullen de gemeenten het op moeten hoesten.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee