'Handlangers van terroristen Parijs reisden naar Schiphol'

Controletoren van luchthaven Schiphol.

Controletoren van luchthaven Schiphol.© ANP

Op de dag dat Parijs werd getroffen door een reeks aanslagen, 13 november vorig jaar, zijn twee handlangers van de daders van Brussel naar Amsterdam gereisd. Ze zouden een aanslag op Schiphol hebben willen plegen. Het is niet duidelijk waarom die niet is doorgegaan, meldt de Volkskrant.

AD

Het gaat om de 23-jarige Tunesiër Sofien A. en de eveneens 23-jarige Syrische Zweed Ossama K. Ze kwamen op valse papieren met een Eurolines-bus naar Nederland, blijkt uit een rapport van de Franse anti-terreureenheid SDAT. Volgens de Franse justitie horen ze bij de organisatie die achter de aanslagen in Parijs zou zitten.HotelkamerHet was al bekend dat ook Nederland in het vizier van de vermeende aanslagplegers lag, maar dat twee van hen daadwerkelijk naar ons land kwamen niet. De Franse krant Le Monde schrijft dat Ossama K. een hotelkamer in Amsterdam reserveerde, maar samen met Sofien A. een dag later terugkeerde naar Brussel. De AIVD wil niet reageren op vragen over het tweetal. Het is daardoor onduidelijk of de twee mannen in beeld waren bij de Nederlandse inlichtingendienst. Laptop op vuilnisbeltDat Schiphol hun doelwit was, maakt de Franse justitie op uit bestanden die op een laptop van de terroristen zijn aangetroffen. De computer, die werd gevonden op een vuilstortplaats in Schaarbeek, bevatte een map met de naam '13 november'. Een van de bestanden in die directory droeg de naam 'Groep Schiphol'. De naar Nederland gereisde verdachten werden op hetzelfde moment gearresteerd als de van terrorisme verdachte Salah Abdeslam en Mohamed Abrini. Abdeslam, en dus ook Sofien A., werd in maart aangehouden bij een actie in Molenbeek. Ossama K. werd in april samen met Mohamed 'de man met het hoedje' Abrini opgepakt. SchuilplaatsenHet onderzoek van de Fransen toont aan dat de organisatie 'groter en professioneler' was dan tot nu toe werd aangenomen, meldt VK. Rond Brussel zou van een tiental schuilplaatsen gebruik zijn gemaakt. Binnen de groep waren specifieke taken vastgelegd. De onderzoekers houden er rekening mee dat er nog altijd handlangers vrij rondlopen en tot actie bereid zijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee