Maffiabaas blijkt al vijf jaar verstopt in eigen huis

© AP

Maffiajagers van de Italiaanse politie hebben woensdag in Calabrië een voortvluchtige baas van een criminele organisatie opgepakt. Ze joegen vijf jaar op de 54-jarige Antonio Pelle, die in 2011 uit een ziekenhuis wist te ontsnappen. Pelle stond bekend als buitengewoon gevaarlijk.

AD

Hij zat tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis een straf van twintig jaar uit. Pelle handelde in drugs en wapens, en behoorde tot de 'ndrangheta, de maffia in de zuidelijke regio. Nadat de politie hem in een huis had gelokaliseerd, kostte het nog vijf uur zoeken eer de bunker was gevonden waarin Pelle zich schuilhield. Vijftig agenten doorzochten het huis terwijl de maffiabaas in zijn schuilplaats achter een kast lag. Op een politievideo is te zien hoe Pelles hoofd boven een garderobekast uitsteekt op het moment dat hij zich overgeeft. Hij praat met de politie, klimt naar beneden en wordt vervolgens in de boeien geslagen.

VerstoptDe man zat jarenlang verstopt in zijn woonplaats Benestare, een dorpje in het puntje de laars van Italië. Zijn schuilplaats bevond zich in het huis waar hij altijd al had gewoond. In het kamertje achter de kast bevonden zich een matras, een ventilator, flessen water en contant geld. De gangster stond op de Italiaanse lijst van meestgezochte voortvluchtige criminelen. Hij kan veroordeeld worden tot nog eens 20 jaar gevangenisstraf voor drugs- en wapenhandel en voor lidmaatschap aan de maffia. Pelle werd voor het eerst in 2008 gevangengezet, maar ontsnapte toen hij een urgente medische behandeling onderging voor anorexia. De 'ndrangheta is de machtigste en rijkste maffiagroepering in Italië. De criminele organisatie verdient geld door het importeren van cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa. De gang was betrokken bij een bloedig gevecht in een Italiaans restaurant in Duitsland in 2007 waarbij zes mensen om het leven kwamen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee