Lichamen echtpaar Cuijk niet gevonden

Zoeken naar de resten van het 27 jaar geleden verdwenen echtpaar uit Cuijk.

Zoeken naar de resten van het 27 jaar geleden verdwenen echtpaar uit Cuijk. © ANP

Sporenonderzoek in Cuijk naar een al ruim een kwart eeuw vermist echtpaar, heeft niets opgeleverd. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat hun lichamen zijn verstopt onder de vloer van een pand in de Haagsestraat in de Brabantse plaats.

Dennis Greijn/ANP

Het echtpaar Jan en Riet Kelders verdween op 22 september 1989 spoorloos. Een coldcaseteam vond deze zomer aanwijzingen dat ze onder de vloer van hun voormalige woning liggen, maar daar zijn ze niet gevonden. 'Het onderzoek naar de vermissing gaat door', aldus een politiewoordvoerder. 'We sluiten niet uit dat er nieuw onderzoek komt in hetzelfde perceel.' Hij wilde in verband met het onderzoek niet zeggen of de politie verdachten op het oog heeft.

Met name onder oude klanten van de kapperszaak, die in de voormalige woning is ingericht, is de verdwijning van dit echtpaar al járen een onderwerp van gesprek, vertelt ze. „Oude herinneringen komen nu weer boven.” Het is een bizar gegeven: al decennialang wordt er in Cuijk gewezen naar de bewuste vloer, in wat nu een opslagruimte voor de kapperszaak is. Dáár zouden Jan en Riet terug te vinden zijn. Pas 27 jaar later, na nieuwe aanwijzingen die het cold case-team van de politie vond en na aanvullend bodemonderzoek in augustus, is het beton eindelijk opengebroken.

BodemonderzoekOp de vraag waarom er niet eerder is gegraven, antwoordt een politiewoordvoerder: „Er zijn in het verleden andere afwegingen gemaakt. Er waren destijds ook geen technische mogelijkheden om bodemonderzoek te doen zonder grote schade aan te richten aan het pand.” Het kapperspand op nummer 2 was ooit de woning van Jan en Riet, een teruggetrokken, wat zonderling echtpaar. Hij was een handelaar in van alles en nog wat en verhuurde draaiorgels.

Op vrijdag 22 september 1989 zouden de twee voor het laatst zijn gezien door hun enige zoon Wim - dan 29 - toen ze wegreden in hun blauwe Fiat 127 Van. Op weg naar Engeland, volgens Wim. De bestelauto zou zijn volgepropt met vuilniszakken, dozen én ‘tienduizenden guldens’. Jan en Riet moesten er dringend een paar weken tussenuit. Even uitblazen, na een zeer stressvolle periode vol familieperikelen. „Ze wilden afdwingen dat ik niet zou trouwen”, vertelt Wim in 1992 aan De Gelderlander. Hij leeft in een ongezonde gezinssituatie, zeggen ook dorpelingen. De ouders claimen hun zoon volledig, houden hem klein. „Ze zagen Wim als hun oudedagsvoorziening. Daar mocht niemand tussenkomen.”

StilgehoudenDe blauwe Fiat wordt later op de kade in Vlissingen teruggevonden. Leeg. Wim doet aangifte, maar de politie doet niks. Als zoekacties van familieleden en bekenden niets opleveren start de recherche op 9 maart 1990 alsnog een onderzoek. De zaak wordt stilgehouden. Pas in het najaar van 1992 wordt de publiciteit gezocht. Al kort na de verdwijning betrekken Wim en zijn zwangere vriendin het ouderlijk huis. De woning wordt uitgebouwd. Slaapkamer voor de kleine, badkamer, nieuwe keuken, moderne inrichting.

Vingers wijzen naar Wim. Sommige buurtbewoners en bekenden geloven niks van het verhaal dat Jan en Riet in Engeland zitten. Wim en zijn vrouw Monique vertrekken in 1992 uit Cuijk en verhuizen naar Breugel. Ze krijgen twee zonen. „We zijn er niet blij mee dat alles nu voor de zoveelste keer wordt opgerakeld”, zegt Bas Kelders, zoon van Wim. Bas Kelders wil zijn vader beschermen en voert daarom het woord. „Het zou goed zijn als er een keer duidelijkheid komt. Het liefst hebben we dat hier straks de deurbel gaat en opa en oma op de stoep staan met de mededeling ‘hier zijn we weer.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee