Steeds meer kinderen hebben last van dyslexie

© ANP

Het aantal kinderen dat volgens hun ouders of verzorgers dyslexie heeft is sinds 2001 licht gestegen. Dat blijkt uit een enquête van het CBS. Tussen 2001 en 2008 had 5,9 procent van de kinderen tussen de 7 en 11 jaar dyslexie, tussen 2009 en 2016 is dit gestegen naar gemiddeld 8 procent.

AD

In deze leeftijdsgroep hebben nu ongeveer 60.000 kinderen dus last van dyslexie.SignalenDe stijging wil nog niet zeggen dat kinderen steeds slechter kunnen lezen. Zo bestaat het vermoeden dat ouders en verzorgers eerder signalen van dyslexie opvangen omdat het probleem nu grotere bekendheid heeft.Volgens het CBS worden verder ook meer kinderen met het probleem behandeld. Tussen 2001 en 2009 stond 27 procent van de dyslectische kinderen onder behandeling, vanaf 2009 gebeurt dat al bij 43 procent. Dit gaat gelijk op met de mate waarop dyslexiezorg wordt vergoed. Tussen 2009 en 2014 zat dyslexie namelijk in het basispakket, daarvoor niet. Vanaf 2015 ligt de financiering van de dyslexiebehandeling bij de gemeenten.VakerBij jongens komt dyslexie vaker voor dan bij meisjes. Negen procent van de jongens had tussen 2009 en 2016 last van woordblindheid, bij meisjes lag dit op 6 procent. Kinderen van 11 jaar kampen verder vaker met dyslexie dan kinderen die jonger zijn. Zo heeft 11 procent van de 11-jarigen last van dyslexie, terwijl dat bij 8-jarigen om 6 procent gaat.VerspringenKinderen met dyslexie hebben moeite met het vlot aanleren en toepassen van lezen en spellen op woordniveau. Alhoewel dit niet bij iedereen het geval is, lijkt het voor veel dyslexiepatïenten alsof de woorden die ze lezen constant dansen en verspringen. De Zweedse programmeur Victor Widel maakte een programma om mensen te laten ervaren hoe iemand met dyslexie een tekst leest.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee