Derde van ijssalons let niet goed op hygiëne

© Thinkstock

De makers van ambachtelijk ijs in Nederland letten lang niet altijd op de hygiëne. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die deze zomer 218 ambachtelijke ijssalons controleerde. Bij 37 van de salons (17 procent) was sprake van overtredingen. In sommige gevallen werden muizenkeutels en vliegen aangetroffen, waar de ondernemers niets tegen deden.

ANP

In één geval bevatte het ijs te veel ziekmakende micro-organismen. De overtreders kregen een schriftelijke waarschuwing of een boete.Tijdens de inspecties is onder meer gekeken of producten goed worden verhit, of ze op de juiste temperatuur worden bewaard, of de ruimte waarin het ijs wordt bereid schoon is en of er geen (spoor van) ongedierte aanwezig is. Daarnaast zijn er ook 309 ijsmonsters genomen om te kijken of het ijs pathogenen (ziekmakende micro-organismen) bevat.De meeste problemen waren zogenoemde 'procesfouten': de temperatuur van het ijs was niet goed tijdens de bereiding, ijs werd te lang bewaard of niet goed gepresenteerd. Qua hygiëne bleek het schoonhouden van bereidingsruimtes en bestek soms een probleem.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee