Kabinet kijkt opnieuw naar alcoholslot

© ANP

Het kabinet gaat opnieuw bekijken of het alcoholslot in het strafrecht kan worden opgenomen. ,,Het zal dan wel een andere variant zijn dan voorheen", zei minister Melanie Schultz (Infrastructuur) donderdag in de Tweede Kamer.

ANP

Het wordt dan bijvoorbeeld een 'alcoholslot light' dat minder lang wordt opgelegd, aldus de minister. Bijna de hele Kamer wil dat het alcoholslot in het strafrecht wordt opgenomen. Het is volgens de volksvertegenwoordigers een heel effectief middel. Het alcoholslot is een startonderbreker ingebouwd in de auto.

Het kabinet ziet er weinig in om het op te nemen in het strafrecht omdat het vreest dat het alcoholslot niet zo vaak zal worden opgelegd door een rechter. Daardoor wordt het moeilijk om ,,het systeem draaiende te houden'', zei Schultz. ,,Maar ik heb de wens van de Kamer gehoord.''

De voorzitter van het landelijk overlegorgaan van strafrechters, Michiel de Ridder, liet woensdag weten dat rechters het geen slecht idee vinden om het alcoholslot op te nemen in het strafrecht.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) verklaarde niet principieel tegen opname van het alcoholslot in het strafrecht te zijn. ,,Ik ga echt proberen een oplossing te vinden.'' Maar als rechters de straf weinig opleggen is het ,,niet rendabel'' en hij heeft geen geld in zijn begroting om het alcoholslot te betalen. Voorheen betaalde de drankrijder het alcoholslot zelf.

Vorig jaar bepaalden de Raad van State dat het alcoholslot niet als maatregel door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) mocht worden opgelegd onder het bestuursrecht. De Raad stelde dat het CBR onvoldoende ruimte heeft om naar de individuele gevolgen voor automobilisten te kijken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee