'Overheid moet leiden bij cybersecurity'

De overheid moet het voortouw nemen bij cybersecurity, het beveiligen tegen onlinecriminaliteit. Zo moet er een speciale functionaris komen die een actieprogramma opstelt en de samenwerking met het bedrijfsleven zoekt. Dat staat in een door PostNL-CEO Herna Verhagen opgesteld rapport dat premier Mark Rutte donderdag kreeg overhandigd. Verhagen bracht het advies uit op verzoek van de Cyber Security Raad.

ANP

Ruim 5 procent van het nationaal inkomen werd vorig jaar verdiend met ICT en dus is beveiliging tegen onlinecriminaliteit zeer belangrijk. De overheid moet behalve aansturen ook de eigen digitale infrastructuur op orde brengen, onder andere om de gegevens van burgers te beschermen. Die burgers moeten meer kennis krijgen van de gevaren van cybercriminaliteit en hoe ze die kunnen voorkomen.

Ook het bedrijfsleven moet volgens Verhagen meer doen. Ze raadt onder meer aan om 10 procent van het IT-budget uit te geven aan cybersecurity. Ook moet er een certificering komen voor bedrijven die hun zaakjes digitaal op orde hebben. Worden bedrijven toch getroffen door onlinecriminaliteit, dan moeten ze dat direct melden.

Met die meldingen moet de overheid ook meer doen. Door informatie beter te delen kan het onderzoek naar cyberaanvallen beter. Verhagen vindt verder dat de bevoegdheden van de Nederlandse opsporings-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten moderner kunnen. Daarbij moet wel goed worden gekeken naar controlemethodes en de balans tussen die bevoegdheden en burgerrechten. Nieuwe wetten moeten toekomstbestendig worden opgesteld.

De Cyber Security Raad is een onafhankelijk adviesorgaan dat de regering gevraagd en ongevraagd van advies voorziet.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee