Al 140 doden op Haïti en Cuba door orkaan Matthew

Print
Al 140 doden op Haïti en Cuba door orkaan Matthew

Afbeelding: ad

Het aantal doden op Haïti en Cuba door de orkaan Matthew is gestegen tot 140. Dat komt vooral doordat steeds meer doden worden geborgen op Haïti.

Haïti werd deze week samen met Cuba hard getroffen door de orkaan, die windsnelheden haalde van 230 kilometer per uur. Veel mensen verloren het leven door omwaaiende bomen, rondvliegend puin en rivieren die buiten hun oevers traden.

Actie
Het Nederlandse Rode Kruis heeft giro 5125 geopend voor de slachtoffers van de orkaan. Met giro 5125 wil het Rode Kruis geld inzamelen om ,,de meest noodzakelijke, levensreddende hulp te kunnen bieden."

Volgens hulpverleners van het Rode Kruis in Haïti is er sprake van immense schade. Honderdduizenden mensen zijn in nood door een gebrek aan eerste levensbehoeften en omdat hun huizen en gewassen zijn verwoest. Haïti is een van de armste landen ter wereld. De inwoners zijn de gevolgen van de aardbeving van 2010 nog amper te boven.

,,We roepen daarom alle Nederlanders op om bij te dragen aan de levensreddende hulp voor de mensen die door het natuurgeweld in een klap alles zijn kwijtgeraakt", aldus het Rode Kruis. De slachtoffers van de orkaan hebben vooral behoefte aan water en voedsel, medische hulp en artikelen als tandpasta en zeep.

Florida
Verwacht wordt dat de storm vandaag de Amerikaanse staat Florida bereikt. In de staten Florida, Georgia en South-Carolina hebben naar schatting 1,5 miljoen mensen hun huis verlaten. Zij hebben elders bescherming gezocht of zijn onderweg. 

President Barack Obama heeft vandaag de noodtoestand uitgeroepen voor de staat Florida. Door het uitroepen van de noodtoestand komen onder andere federale organisaties in actie.

De gouverneur van Florida waarschuwde dat de situatie ,,catastrofaal'' kan worden. ,,Ga niet surfen, ga niet het strand op. Dat wordt je dood'', zei hij. ,,Er is geen reden om niet te vertrekken''. In Florida zijn ongeveer 2500 leden van de Nationale Garde gemobiliseerd.