Blokker weg uit hart Kerkrade: de zoveelste

Ook Blokker gaat vertrekken uit de Niersprinkstraat

Ook Blokker gaat vertrekken uit de Niersprinkstraat© Luc Lodder

Met het aangekondigde vertrek begin volgend jaar van warenhuis Blokker uit het stadshart, verdwijnt uit Kerkrade weer een landelijke winkelketen. De zoveelste tegenslag voor het gemeentebestuur, dat had gehoopt de publiekstrekker te behouden voor het nieuwe koopcentrum dat in de zomer van komend jaar gereed komt.

Marcel de Veen

Blokker verdwijnt overigens niet helemaal uit Kerkrade: de vestiging aan het Carboonplein in Spekholzerheide blijft open. Dat maakt de sluiting van de zaak in het centrum niet minder pijnlijk. Tal van landelijke winkelketens hebben Kerkrade inmiddels vaarwel gezegd. Een reeks die in maart 2004 werd ingezet. Toen sloot het Vendex-concern de populaire V&D aan de Niersprinkstraat. Kerkrade had daarmee de twijfelachtige eer een van de eerste vestigingen van Vroom en Dreesmann in Nederland te verliezen. Hoe het daarna met V&D is verlopen, is bekend.

Daarna volgden de nodige retailers het voorbeeld van V&D in Kerkrade. Onder meer Aldi, HEMA (oktober 2014), Schoenenreus, kledingzaak Takko (oktober 2015), schoenenketen Durlinger (zomer 2016) en nu dus Blokker hielden het voor gezien. Overigens besloten ook diverse traditionele familieondernemingen (modezaak Bergstein, warenhuis Wijnen) hun zaak te sluiten. Het gevolg is dat het winkelaanbod in Kerkrade steeds schraler wordt en voor een verzorgingsgebied van deze grootte (de gemeente telt ruim 45.000) inmiddels volstrekt ontoereikend is.

Het nieuwe winkelcentrum moet redding brengen. Kerkrade zet daarbij alles op alles; al met al bedragen de publieke en private investeringen in het centrum zo’n honderd miljoen euro. Het komend jaar moet blijken of die forse financiële injectie soelaas biedt.

Lees meer over het vertrek van Blokker in de krant van vrijdag.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee