Onze luchtverdedigingsman in Duitsland

© De Limburger

© Eric Seuren

© Eric Seuren

© Eric Seuren

© Eric Seuren

© Eric Seuren

© Eric Seuren

© Eric Seuren

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

De Duitse militair die op de lanceerknop van een Nederlandse Patriot gaat drukken? Dat gaat nog even duren. Maar dat wil niet zeggen dat de samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse luchtverdedigingseenheden steeds een stukje verder gaat en dat er geen sprake is van integratie.

Eric Seuren

Dat bewijst de gezamenlijke oefening op Kreta, maar er zijn meer bewijzen. Neem luitenant-kolonel Bas (zijn achternaam mag omwille van veiligheid niet genoemd worden). Hij is sinds begin van dit jaar als stafofficier werkzaam in Duitsland waar verantwoordelijk is voor het samenbrengen van alle werkwijzes van de Nederlandse en Duitse luchtverdedigingseenheden. En dat is een hele puzzel. “Bij sommige werkwijzes gaat het om heel kleine verschillen die uniform moeten worden. Zoals hoeveel meterafstand neem je in acht bij een radar die aan staat. Bij andere werkwijzes is dat weer een stuk lastiger is dat ingewikkelder. Bovendien hebben we beiden een ander Patriot-systeem. Contracten met de Amerikanen verbieden ons dat we bepaalde informatie over die systeem uitwisselen. En dan heb je ook nog politieke keuzes die in acht genomen moeten worden.”

Volgens de luitenant-kolonel staan die zaken een verregaande samenwerking echter niet in de weg. Sterker nog, na jaren van de mond vol hebben over verregaande samenwerking met het Duitse leger worden er nu (eindelijk) forse stappen gezet. “Je moet ook wel. We willen alleen een grote speler zijn als leger, maar door bezuinigingen en politieke keuzes hebben nagenoeg alle legers in Europa fors ingeleverd. Samenwerking is dus een must. Hier op Kreta leveren we dat bewijs nu samen met Duitsland.”

Dat er meer samenwerking met het Duitse leger moest komen, werd al jaren geroepen. Ook op het gebied van luchtverdediging, maar met het programma APOLLO, dat begin dit jaar van start is gegaan, worden er nu ook echt stappen gezet. Dat leidt tot voordelen; al heeft de tussenliggende periode geen goed gedaan. “Als landen zijn er allerlei keuzes gemaakt. Om weer bij elkaar te komen heb je daardoor meer om te buigen”, vertelt de stafofficier.

Toch heeft Bas de hoop dat in 2018 het wensenlijstje van project APOLLO een heel stuk dichterbij is en dat er daadwerkelijk sprake is van een binationale eenheid, waardoor Nederland en Duitsland voortaan met hun Patriots samen op uitzending kunnen gaan als de vraag er is en de politiek in beide landen ermee instemt. Dat Nederland tot 2040 met Patriots wil blijven werken en Duitsland aanzienlijk korter, is daarbij geen enkel probleem. “Afscheid nemen van een systeem gaat niet direct. Dat gebeurt over een periode van enkele jaren. De waarschijnlijke vervanger, het MEADS-wapensysteem is waarschijnlijk prima te combineren en te koppelen met ons Patriot-wapensysteem. Ik voorzie daar geen problemen in.”

Terug naar de oefening op Kreta. Die verloopt vloeiend.. Als stafofficier staat luitenant-kolonel Bas in het operatiecentrum. Daar worden de commando’s tot wel of niet vuren gegeven. En hij is meer dan tevreden. “Het loopt allemaal goed.” Ook over de samenwerking met de Duitsers in het algemeen is hij zeer te spreken. “Er zijn wel verschillen. In Nederland worden besluiten meer op de plek waar ze thuis horen genomen; in Duitsland neemt de legerleiding veel meer van die besluiten. Ook kennen ze in Duitsland veel meer hierarchie. Er is zelfs een laag meer dan in Nederland. Of dat nu allemaal even

handig is, kun je je afvragen. Echter, als het gaat om de samenwerking loopt alles uitstekend en nemen we de verschillen die er zijn voor lief of komen we nader tot elkaar door ze aan te passen.”

Klaar met het gesprek maakt de luitenant-kolonel mooi de gelegenheid om een firing, een blok waarin Patriots worden afgevuurd, mee te kijken. Die ziet hij vanaf het operatiecentrum niet. Door de grote hoeveelheid aan lanceereenheden, tien stuks, is het centrum achter een berg op het terrein verplaatst. “Het mooie van het systeem is dat er dreiging vanaf gaat. Daardoor hoeft er zelden een raket te worden afgevuurd. Dat je dit dan wel tijdens een oefening kan doen, prachtig om te zien. Ook dit stukje hoort bij het werk van al deze mannen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee