3-jarig meisje behaalt zwemdiploma C

© Leeuwarder Courant

Ze is pas drie, maar heeft haar zwemdiploma C nu al op zak. Yasmine Stienstra uit Leeuwarden behaalde het diploma zaterdag, zes dagen voor haar vierde verjaardag, schrijft de Leeuwarder Courant.

AD

Yasmine begon negen maanden geleden pas met zwemmen, maar bleek al eerder een echte waterrat. Ze ging namelijk als tweejarige al met haar twee jaar oudere broer mee naar de les. Volgens vader Marcel Stienstra wil Yasmine alles doen wat haar broer ook doet. En toen ook de zweminstructeur het wel wilde proberen, ging de driejarige op les.Omdat ze nog niet naar school hoeft, nam ze drie keer per week een duik in het water. In juni zwom ze af voor diploma A, maar toen zat ze al op een veel hoger niveau, vertelt zweminstructeur Farhad Ashouri. ,,Ze kon al de afstand voor een C-diploma (9 meter) onder water zwemmen in het diepe bad van het Kalverdijkje.''TrotsOm het C-diploma te behalen, moest Yasmine onder meer twee baantjes schoolslag van elk 25 meter met een regenjas aan zwemmen. Daarnaast zwom ze twee baantjes rugslag en 25 meter borstcrawl. Zowel Ashouri als vader Marcel zijn apetrots. ,,Wij staan er versteld van'', zegt Marcel. ,,Dit heb ik in mijn 17-jarige carrière niet eerder meegemaakt'', vertelt Ashouri. ,,Een iel meisje van drie rolt door op haar buik als ze op haar rug ligt en andersom. Voor de meesten is dat heel lastig. Ook luisteren en het uitvoeren van opdrachten kunnen driejarigen vaak niet. Yasmine wel.''Heel ongebruikelijk is het niet dat zo'n jong meisje haar C-diploma al behaald. Alice Schols van de KNZB zegt dat het jaarlijks vier of vijf keer voorkomt. Voor Yasmine is het nu vooral belangrijk dat ze het zwemmen niet verleerd. ,,Sinds er geen schoolzwemmen meer is, verleren kinderen het sneller, merk ik.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee