De papieren jacht op SD-chef Strobel

© De Limburger

De Duitse oorlogsmisdadiger Max Strobel, verantwoordelijk voor tientallen executies in Limburg, is nooit gepakt. Het opsporen van de fanatieke SD-­chef heeft vooral bestaan uit het sturen van brieven.

Bart Ebisch en Sjors van Beek

De speurtocht naar SD’er Max Strobel, een van de beruchtste oorlogsmisdadigers die in Nederland hebben rondgelopen, is vooral een papieren jacht geweest. De voormalig leider van de SD in Limburg was volgens justitiedocumenten verantwoordelijk voor minstens 45 executies in deze provincie, blijkt uit een reconstructie door deze krant.

In Friesland maakte Strobel de laatste oorlogsmaanden nog eens zeker 25 slachtoffers.

Strobel is, in tegenstelling tot vrijwel al zijn SD-collega’s, nooit gepakt. Journalist Bart Ebisch uit Panningen, kleinzoon van een van de slachtoffers, wilde weten waarom Strobel uit handen van justitie is gebleven en begon drie jaar geleden aan een onderzoek. Tussen justitie in Nederland en Duitsland is veel gecorrespondeerd, maar daadwerkelijke opsporingsactiviteiten zijn er nauwelijks geweest. Strobels verblijfplaats is nooit met zekerheid vastgesteld, blijkt uit archieven in Duitsland en Nederland.

Strobels echtgenote was wel in beeld maar is nooit verhoord. Tweemaal is concreet actie ondernomen. In 1947 probeerde de Britse geheime dienst MI5 Strobel op te pakken in Hamm maar hij werd niet aangetroffen. In 1950 werd een man die Strobel heette gearresteerd in Düsseldorf, maar het bleek de verkeerde. Verder bleef het bij natrekken van – deels onvolledige – bevolkingsregisters en administratieve navraag, ook in de DDR. Tijdens die zoektocht hebben de autoriteiten Strobel decennialang abusievelijk aangeduid als Ströbel, blijkt uit nu opgedoken justitiedocumenten.

In 1989 legde toenmalig landelijk offcier van Justitie Paul Brilman het dossier aan de kant. „We hadden niks. Heel veel flinterdunne dossiertjes met vage verklaringen. De zaak-Strobel heeft nooit handen en voeten gekregen, we wisten gewoon niet waar hij was.”

Zie ook 1Limburg: Oorlogsmisdadiger verantwoordelijk voor dood 45 Limburgers

Zaterdag in deze krant een uitgebreide reconstructie van de zoektocht naar Strobel.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal