Omdat het vaker wél goed gaat

© Laurens Eggen

Henk Brauer hield als wethouder van Venlo twee jaar lang een brisant rapport over de slechte staat van de parkeergarage Roermondse­-poort geheim. Voor het college, de gemeenteraad én de talloze automobilisten die er dagelijks hun auto stalden. Hoe kon dat gebeuren?

Serge Sekhuis

„Hoe dom kun je zijn? Die wethouder wist bij zijn aantreden al dat deze parkeergarage in slechte staat was. Dan valt er een rapport op je bureau waarin staat dat het nóg ernstiger is dan gedacht: dat er sprake is van een ‘onverantwoorde situatie’, dat je snel actie moet ondernemen. Toch presteert hij het dat twee jaar lang voor ongeveer iedereen geheim te houden. Ik kan het moeilijk geloven”, zegt de Heerlense letselschade-advocaat Rob Bedaux, die zich inzet voor de zieke oud-medewerkers van de POMS-sites.

Als buitenstaander stelt Bedaux zichzelf allerlei logische vervolgvragen. Stond dat rapport indertijd niet op de lijst van de ingekomen stukken? Is het écht nooit in het college besproken? Of moest daar iemand het boetekleed aantrekken? „Feit is dat de gemeente als eigenaar van de parkeergarage zich in de handen mag knijpen dat het niet vreselijk misgegaan is. Dat hier geen doden zijn gevallen. Het onderzoek waarschuwt voor vallend beton en wijst Venlo nadrukkelijk op zijn verantwoordelijkheid. Dit is voor mij het volgende voorbeeld van een overheid die niet functioneert.”

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee