OPINIE Risico’s kunstgras schreeuwen om actie

© AD

De onthullende uitzending van Zembla over kankerverwekkend materiaal in kunstgras dwingt tot onmiddellijke maatregelen. Niet alleen moet de aanleg van dit soort velden stopgezet worden, ook is de tijd rijp om het debat over voetballen op kunstgras op scherp te zetten.

Roel Wiche

Stel, je hebt twee zonen die drie keer per week voetballen op een veld waarop bij elke stuiterende bal honderden zwarte korrels in de lucht vliegen. Stel dat één van hen ook nog keeper is en bij elke duikvlucht bedolven wordt onder gemalen autoband. En vervolgens die korrels via zijn trainingsbroek en de wasmachine mee het huis in neemt. Wat doe je dan als je een schokkende tv-uitzending ziet die op een overtuigende manier claimt dat diezelfde korrels hoge concentraties kankerverwekkende stoffen bevatten? Juist, je gaat je zeer waarschijnlijk grote zorgen maken. Niemand wil zijn kinderen willens en wetens blootstellen aan grote gezondheidsrisico’s, ook al zijn die nog niet glashard bewezen.

De uitzending Gevaarlijk Spel van Zembla heeft één ding in ieder geval bereikt: de hele discussie over vooren nadelen van kunstgras krijgt een cruciale wending. Ging die discussie tot nog toe vooral over sportieve en financiële elementen (kans op blessures, stijl van voetballen, kosten onderhoud), nu is ook nadrukkelijk de volksgezondheid in het geding.

Zembla heeft geen wetenschappelijk bewijs geleverd, maar de argumentatie is zo sterk dat de KNVB nader onderzoek wil naar de risico’s. De bond heeft er groot belang bij dat er snel duidelijkheid komt. Kunstgras is sterk in opmars in Nederland. Zo wordt één op de drie wedstrijden in Limburg tegenwoordig op plastic sprieten gespeeld.

In het zuiden van de provincie, waar zelfs tot in de kleinste dorpen kunstgras is aangelegd, weten veel jeugdspelers amper meer hoe een bal op natuurgras rolt. De vraag dringt zich op waarom de KNVB niet een veel duidelijker statement maakt. Waarom niet meteen preventief in actie komen in plaats van afwachten waarmee de wetenschappers komen? Duizenden ouders zijn nu verontrust en die onrust zal, gezien de legendarische traagheid waarmee veel onderzoeken verlopen, voorlopig niet weggenomen worden. Veel bestuurders, trainers en leiders van voetbalclubs zullen de komende dagen overrompeld worden door vragen. En op zaterdag, als talloze wedstrijden in heel het land worden gespeeld, zal dit langs de lijn hét gesprek van de dag zijn.

Nee, de bond moet een krachtiger geluid laten horen en eisen dat de aanleg van velden met versplinterd rubber onmiddellijk stopgezet wordt. Sterker nog, er zou zo snel mogelijk onderzocht moeten worden of en hoe dit soort velden ‘korrelvrij’ gemaakt kunnen worden. Alternatieven, zoals kurk, zijn beschikbaar. Duurder maar veiliger.

Interessant is hoe dit alles het kunstgrasdebat in Nederland gaat beïnvloeden. Al langer is er een lobby in de voetbalwereld, met tal van profs, trainers en andere kopstukken, die zich stevig verzet tegen het uitrollen van al die nepvelden. Het zou in hun ogen voetballers kweken die vooral drijven op techniek en fysiek niet opgewassen zijn tegen opponenten uit andere landen, waar op echt gras een robuuster spel is vereist.

Een trend die mede zou verklaren dat Nederland als voetballand op internationale schaal steeds meer afglijdt. Die lobby krijgt nu onverwacht de wind in de zeilen. Wind die orkaankracht zal krijgen, mocht er straks aangetoond worden dat de gezondheidsrisico’s van kunstgras onverantwoord zijn. In dat geval zal echt, puur gras weer de norm worden. Zoals het vroeger altijd geweest is.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee