Eis voor doodschudden baby: dertig maanden cel

Print
Eis voor doodschudden baby: dertig maanden cel

Afbeelding: ANP

Voor het doodschudden van zijn vijf weken oude zoontje Jayden is vrijdag voor de rechtbank in Den Haag dertig maanden cel geëist tegen de 48-jarige vader Brian H. Officier van justitie H. Mol acht bewezen dat de Hagenaar de baby in januari 2012 zodanig door elkaar schudde, dat het kind kwam te overlijden.


,,Jayden is elke kans op een toekomst ontnomen", zei de aanklager. Hij hield bij zijn strafeis wegens doodslag rekening met het lange tijdsverloop sinds de dood van de baby.

Die lange duur werd veroorzaakt door het inroepen van deskundigen die moesten vaststellen of Jayden inderdaad door het zogeheten shakenbabysyndroom is overleden. Een van die deskundigen stelde dat het letsel dat de dood van Jayden veroorzaakte bij de geboorte moet zijn opgelopen. Andere specialisten, onder meer van het Nederlands Forensisch Instituut, concludeerden dat de baby door toegebracht letsel om het leven kwam.

Volgens de aanklager was alleen de vader 's nachts bezig geweest met het voeden en verzorgen van zijn zoon. De baby was volgens hem door elkaar geschud en met zijn hoofd tegen een hard voorwerp terechtgekomen, mogelijk als gevolg van een val.
Toen de baby niet meer ademde en zijn hoofdje slap hing, werd door de ouders in paniek 112 gebeld. In de loop van de dag overleed het kind, onder meer aan een schedelbreuk en diverse letsels in het hoofd. De officier meldde dat de 'rode draad' in het bestraffen van soortgelijke misdrijven doorgaans leidt tot een strafmaat van drie jaar. Vanwege de lange tijdsduur die sinds het overlijden van Jayden is verstreken, kwam hij met zijn eis echter uit op dertig maanden cel.

De verdediging van vader Brian H. vraagt vrijspraak. Er is volgens zijn advocaten zo veel twijfel en zo weinig bewijs, dat H. niet mag worden veroordeeld. Nog erger dan de dood van Jayden is ,,het ten onrechte veroordelen wegens het doden van zijn eigen zoon", aldus advocaat Mark Crombach. H. werkt bij de marechaussee en is daarom zeer evenwichtig, stelt de advocaat. Bovendien past hij niet in het beeld van andere verdachten van het door elkaar schudden van baby's. Ook wezen de raadslieden op de ontlastende verklaring van de moeder van Jayden.
 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen