Geen echte Amsterdammer

© De Limburger

Regisseur Remy van Heugten (40) groeide op in de Oostelijke Mijnstreek, maar woont sinds geruime tijd in Amsterdam. Vorig jaar won hij vier Gouden Kalveren met zijn film Gluckauf. L-Magazine sprak met de filmmaker.

Marcel Abrahams

Beleefder

Van Heugten woont al geruime tijd in Amsterdam, maar omschrijft zich niet als echte Amsterdammer. ,,Tsja, als je een vinger aan de pols wilt houden in de filmwereld, is Amsterdam een handige thuisbasis. Ik zit hier nu zestien jaar en heb in ieder geval een goed gevoel bij De Baarsjes, de wijk waarin ik woon. Ik voel me geen echte Amsterdammer, ik zie me meer als een toerist die toevallig de weg goed kent in de stad. Maar hoeveel échte Amsterdammers wonen er nog in Amsterdam? De helft van de stad bestaat zowat uit provincialen. Toen ik hier naartoe kwam, voelde het wel als een cultuurshock. Op sociaal niveau gaat hier alles veel directer, in Limburg meer met omwegen. Maar in Amsterdam zijn mensen ook weleens wat té brutaal. Wat mij betreft zijn Limburgers veel beleefder.”

Leider

Ook gaat hij in op zijn nieuwe film Mascotte. ,,Het scenario wordt nu geschreven, wederom door Gustaaf Peek (ook Gluckauf, red.) Volgend jaar hopen we te starten met de productie. Het is een fictief verhaal over een Limburgse jongen, die helemaal opgaat in het huidige populisme. Dit als uiting van een onvervuld verlangen naar liefde en erkenning. Hij heeft een heel opvallend uiterlijk, ziet er uit als een freak: door een aangeboren afwijking mist hij de helft van zijn gebit. Maar sociaal gezien is hij zó begaafd dat hij mensen warm kan maken voor zijn ideeën, en van een mascotte uitgroeit tot een waar leider.”

Over zijn band met Limburg is Van Heugten duidelijk. ,,Die is heel innig. Ik kom er regelmatig, en als ik ergens anders zit, zal ik nooit nalaten om te vermelden dat ik een Limburger ben. Hoe langer ik weg ben uit Limburg, des te chauvinistischer ik word. Als mens houd ik van de provincie, maar als filmmaker wil ik ook de problemen aankaarten.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee