Zonder doorverwijzing bij de medisch specialist

© ANP

Huisartsen in Zuid-Holland gaan een proef doen waarbij patiënten zonder formele doorverwijzing nagekeken kunnen worden door een medisch specialist. Daarmee moet het aantal onnodige ziekenhuisbezoeken worden teruggedrongen, maakte het het Albert Schweitzer ziekenhuis vrijdag bekend.

ANP

De proef met de naam 'Huisarts+poli' is een initiatief van de huisartsenzorggroep ZGWA en het Dordtse ziekenhuis en duurt een halfjaar. In totaal doen er 22 huisartsen in de regio Drechtsteden/Alblasserwaard mee.

,,Het gaat om situaties uit de huisartsenpraktijk waarin een echte doorverwijzing naar het ziekenhuis (nog) niet aan de orde is, maar waar de patiënt en de huisarts toch gebaat zijn bij een extra paar deskundige ogen'', aldus het Albert Schweitzer ziekenhuis. Nu gebeurt het vaak dat een huisarts doorverwijst 'ter geruststelling' of 'voor de zekerheid'. Ziekenhuiszorg is echter duurder dan huisartsenzorg en kost de patiënt bovendien eigen risico.

In de nieuwe opzet adviseert de specialist de huisarts over de noodzaak van een daadwerkelijke verwijzing. Ook adviseert de specialist over eventuele verdere behandeling door de huisarts zelf.Naar verwachting gaan de totale zorgkosten omlaag doordat het aantal ziekenhuisbezoeken afneemt. Maar ook de inkomsten van het ziekenhuis zullen hierdoor afnemen. Dat komt volgens een woordvoerder doordat er ,,een speciaal gereduceerd tarief'' is afgesproken met de zorgverzekeraar wanneer de specialist wordt ingeschakeld.

De deelnemende medisch specialisten zijn dermatologen, reumatologen, internisten, orthopeden en gynaecologen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee