Dit veroorzaakt ziekte van Parkinson

Print
Dit veroorzaakt ziekte van Parkinson

Afbeelding: hbvl

Onderzoekers van de KU Leuven hebben het mechanisme dat de ziekte van Parkinson veroorzaakt, ontdekt. Volgens het team ligt een slecht functionerend stressverwerkingsmechanisme in de hersenen aan de basis van de ziekte.

Door genetische afwijkingen zijn de synapsen - de overgangen tussen hersencellen die elektrische signalen doorgeven - minder in staat om de stress van intense breinactiviteit te verwerken. Daardoor raken de synapsen beschadigd, wat op zijn beurt de transmissie van de hersensignalen verstoort.

“Synapsen geven voortdurend een enorme hoeveelheid elektrische signalen door, soms meer dan 800 per seconde. Wij hebben ontdekt dat synapsen speciale mechanismen ontwikkeld hebben om dat ‘spervuur’ van signalen te verwerken. Als dat mechanisme niet goed werkt, ondervinden de synapsen schade. En dat leidt uiteindelijk tot verslechterde hersencommunicatie”, legt professor Verstreken uit.

Het team van professor Verstreken onderzocht verschillende stressverwerkingsmechanismen in de hersenen en stelde vast dat een ervan verstoord is in het geval van Parkinson. De afwijking is het gevolg van genetische factoren en heeft vooral een impact op de synapsen.

Het onderzoeksteam hoopt nu te ontdekken hoe wijdverspreid de verstoring van het stressverwerkingsmechanisme is en hoe de normale communicatie hersteld kan worden.