Woonboulevard verlegt de grenzen

© MGL

De Woonboulevard Heerlen viert zijn 25ste verjaardag. Het winkelcluster is tot in de verre omtrek bekend, telt 50 speciaalzaken, biedt werk aan zo’n duizend man personeel, trekt circa vier miljoen bezoekers en heeft een omzet van zo’n kwart miljard euro per jaar.

Frans Dreissen

Een woonboulevard is een typisch Nederlands fenomeen. In de jaren tachtig begonnen als meubelboulevard in Beverwijk, Utrecht en Eindhoven. Heerlen was in 1991 de eerste echte woonboulevard. Inmiddels telt Nederland 116 van zulke clusters. Van klein tot groot. De toekomst van veel van die perifere centra baart zorgen. Volgens specialisten heeft twee derde van het totaal amper bestaansrecht.

Hoewel de regio Zuid-Limburg zich inmiddels vierkant achter de Woonboulevard Heerlen heeft geschaard, zal ook dit cluster met de tijd moeten meegaan. Door te innoveren en verbindingen te leggen met bijvoorbeeld de binnenstad maar ook de Smart Services Campus in Heerlen. Met straks ook zogeheten woonlabs, ontwerp- en adviesdagen, moet Heerlen straks het Euregionale uithangbord worden op het gebied van wonen.

Een reportage over heden en toekomst van de Woonboulevard in de krant van zaterdag.