Verzorgingstehuis met ratten: directeur aangehouden

© Archiefoto HBVL/BELGA

De directeur van verzorgingstehuis ‘Massimo’ in Gosselies bij Charleroi, dat donderdag werd verzegeld vanwege de erbarmelijke hygiënische omstandigheden, is aangehouden. Dat is vernomen bij het parket van Charleroi. De beschuldigde verschijnt maandag voor de raadkamer.

HBVL/WVER/BELGA

De uitbater, O.R., wordt verdacht van nalatigheid en misbruik van sociale middelen, maar ook van misbruik van vertrouwen en van kwetsbaarheid, omdat hij de bankrekeningen van bewoners zou hebben geplunderd. In zijn bureau werden bankkaarten en geheime codes van verschillende van hen teruggevonden.

In het verzorgingstehuis in Gosselies verbleven mensen van alle leeftijden, vaak met een alcoholverslaving of met psychische problemen.

RattenHet tehuis kreeg donderdag controleurs over de vloer nadat verschillende mensen geklaagd hadden over de leefomstandigheden. De inspecteurs troffen er onder meer “overvolle vuilniszakken die krioelden van de ratten” aan en moesten mondmaskers dragen tegen de geurhinder. Bovendien werkten er slechts twee mensen, waardoor de cliënten niet de nodige zorg kregen. Verschillende bewoners moesten er naar verluidt in hun eigen uitwerpselen liggen.

Vijf van de 46 bewoners zijn donderdag onmiddellijk overgebracht naar het ziekenhuis, elf anderen werden doorverwezen naar verschillende psychiatrische instellingen. Er wordt een oplossing gezocht van de overige dertig bewoners.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee