Omstreden logo met hakenkruis mag

© ANP

De protestbeweging Pegida mag zondag het omstreden logo met een hakenkruis boven een prullenbak dragen tijdens een bijeenkomst. Dat is de uitkomst van een rechtszaak tegen de gemeente Den Haag. Volgens de rechter zou een verbod een beperking van de vrije meningsuiting zij

Victor Schildkamp & Chris Klomp

Voorman Edwin Wagensveld is in het verleden meerdere malen gearresteerd omdat hij weigerde het omstreden logo te verbergen. Voor zondag had Pegida een vergunning aangevraagd om te demonstreren. De gemeente Den Haag had daar echter - onder meer - de voorwaarde aan gesteld dat het logo niet te zien zou zijn. Pegida accepteerde dat niet en stapte vrijdag naar de rechter.Vrije meningsuitingDe rechter zegt dat het afplakken van een deel van het logo tegen het recht van betogen is, omdat het logo staat voor wat Pegida wil vertellen. Volgens de rechter is het niet aan de gemeente om te bepalen dat het door Pegida te gebruiken beeldmateriaal moet worden vervangen door woorden. In het vonnis staat verder te lezen dat een verbod op het logo een beperking zou zijn van de vrijheid van meningsuiting van Pegida. 'Het logo van Pegida, weergegeven in een symbool van een onder meer een hakenkruis dat in de prullenbak wordt gegooid, betreft een wezenlijk onderdeel van hetgeen deze organisatie wil betogen. Door te bepalen dat een deel van het logo niet mag worden getoond, wordt Pegida beperkt in het uiten van haar mening'. Pegida heeft al aangegeven het logo aanstaande zondag tijdens een demonstratie in Den Haag te zullen dragen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee