Pokémons weggehaald uit natuurgebied

Spelers van Pokémon Go verzamelen zich dagelijks in groten getal in Kijkduin.

Spelers van Pokémon Go verzamelen zich dagelijks in groten getal in Kijkduin.© AD/Robin Utrecht

Pokémonontwikkelaar Niantic haalt voor dinsdag 9.00 uur alle Pokémons uit het beschermde natuurgebied bij Kijkduin. Het bedrijf ook excuses aangeboden aan de gemeente.

Rémon van Zuijlen

Dat meldt de gemeente Den Haag. Niantic heeft ook aangegeven om naar technische mogelijkheden te zoeken om de Pokémon ook 's nachts uit te zetten.De reactie van de pokémonontwikkelaar komt in aanloop naar een door de Den Haag aangespannen kort geding om in het beschermde duingebied van Kijkduin geen figuurtjes meer plaatsen. Den Haag eist ook een avondklok voor de Pokémon zodat tussen elf uur 's avonds en zeven uur 's ochtends geen virtuele wezens meer op en rond het Deltaplein opduiken. Overlast De gemeente is in navolging van de Kijkduiners de overlast van pokémonjagers beu. De gemeente had al eerder contact gezocht met Niantic over de overlast maar kreeg geen reactie. Daarom werd een kort geding aangespannen dat dinsdag zou dienen. Van de advocaat van het Amerikaanse bedrijf heeft de gemeente Den Haag nu een toezegging gekregen. Den Haag houdt het kort geding overigens wel aan. Wethouder Boudewijn Revis: ,,Het is goed dat Niantic eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt. Dat is wat we wilden. Hiermee wordt het natuurgebied beschermd. Maar pas als we de afspraken over de virtuele nachtdiertjes met Niantic zwart op wit hebben en de figuurtjes daadwerkelijk weg zijn uit het Westduinpark is het kort geding van de baan."Extra 'pokéstop'Begin deze week leek het alsof Niantic juist méér Pokémon richting Kijkduin stuurde. De badplaats kreeg er een extra 'pokéstop' bij waardoor er nog meer virtuele wezentjes opdoken. De timing van die extra 'pokéstop' was op z'n zachtst gezegd opmerkelijk omdat de gemeente toen al had het kort geding tegen Niantic had aangekondigd. Den Haag meldt dat Niantic ook contact heeft gezocht met ProRail over Pokémon op de spoorwegen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee