Het verdwenen uitzicht over Kerkrade

Print
Het verdwenen uitzicht over Kerkrade

De oude binnenstad van Kerkrade gelegen op het plateau. Afbeelding: Gemeente Kerkrade

Van het ooit zo adembenemende uitzicht over de Anstelvallei en het centrum van Kerkrade is tegenwoordig weinig meer over. Met de komst van het nieuwe Center Court moet daar, als het aan de architect ligt, weer verandering in komen.

De architecten van bureau KettingHuls, die de wedstrijd voor de herontwikkeling van het Atriumterrein wonnen, waren teleurgesteld toen ze per trein voor het eerst Kerkrade binnenreden. In plaats van het verwachte mooie uitzicht zagen ze alleen maar bomen, bomen en nog eens bomen. ,,De enorme potentie die hier ligt, wordt tegenwoordig niet benut”, zegt architect Daniëlle Huls. Het uitzicht in Kerkrade is mogelijk door het unieke hoogteverschil tussen het centrum, dat op een plateau ligt, en de Anstelvallei.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Op historische foto’s is het uitzicht over centrum en de Anstelvallei nog goed te zien. Foto Gemeente Kerkrade

 

Het zicht wordt tegenwoordig belemmerd door de beplanting op de spoordijk. De dijk is in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw aangelegd als onderdeel van de Miljoenenlijn. Maar omdat het centrum op een nog hoger gelegen plateau is gebouwd, vormde de kale spoordijk geen belemmering voor het uitzicht.

 

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Bij de aanleg van de Miljoenenlijn (1925-1934) werd de grond in Kerkrade ruim dertig meter opgehoogd. Foto Gemeente Kerkrade

 

Aangezien de begroeiing volgens Huls de laatste decennia niet meer is onderhouden, is er tegenwoordig weinig meer over van het mediterraan ogende Kerkrade.

Het architectenbureau wil dat met de komst van het Center Court weer terugbrengen. ,,Wat ons betreft hoeven er niet veel bomen op de spoordijk weggehaald te worden. Onderhouden en uitdunnen kan voldoende zijn”, zegt Huls.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Een impressie van het nieuwe Center Court. Mét uitzicht op de aan de andere kant van het spoor gelegen Anstelvallei. Illustratie KettingHuls

In de (digitale) krant van zaterdag vertelt architect Daniëlle Huls over de nieuwe plannen in Kerkrade.