Advies: douchen na spelen op kunstgras

© ANP

De overheid adviseert ouders om hun kinderen te laten douchen als ze op een kunstgrasveld hebben gespeeld. Kinderen mogen ook niet spelen met de rubberen korrels op het veld. Volgens wetenschappers zijn de gezondheidsrisico's van de korrels onvoldoende onderzocht, terwijl ze kankerverwekkende stoffen bevatten.

Chris Klomp

Blootstelling kan vermeden worden door niet met rubbergranulaat te spelen en na het sporten te douchen en schone kleding aan te doen

Het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) komt met het advies naar aanleiding van alarmerende berichten over kunstgrasvelden. Wetenschappers stellen dat het RIVM nooit goed heeft onderzocht of kankerverwekkende stoffen in die velden in het lichaam van sporters terecht kunnen komen. Het gaat om kunstgrasvelden waar gebruik is gemaakt van gerecyclede autobanden.SchadelijkVolgens het RIVM kunnen de velden wel gebruikt worden waar ze voor gemaakt zijn, namelijk sporten. Nader onderzoek moet uitwijzen wat exact de risico's zijn bij het gebruik van kunstgras. Het volksgezondheidinstituut adviseert voorlopig na het sporten te douchen en schone kleren aan te trekken om blootstelling aan schadelijke stoffen zo veel mogelijk te beperken.Minister Schippers heeft het RIVM inmiddels gevraagd nieuw onderzoek te doen. De resultaten van dat onderzoek moeten voor het einde van het jaar bekend zijn. Het RIVM legt op de eigen site uit wat de mogelijke risico's zijn en waar op gelet moet worden. Maandag is er een overleg over het gevaar van de korrels tussen het RIVM, de KNVB en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG).

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee