Wietplant gejat van kankerpatiënt

© John Peters

Het zal je maar gebeuren. Ben je kankerpatient en heb je één armzalig wietplantje in de tuin om medicinale olie te maken om je pijn te verzachten; jat één of andere overlaat die ene plant uit je tuin. Omdat hij dan zijn jointje niet in de coffeeshop hoeft te halen en geld bespaart.

Gertie Driessen

De 73-jarige Theresa Dennes uit Swalmen is nog boos over de diefstal die onlangs ’s nachts moet hebben plaatsgevonden bij haar huis aan de Rijksweg Noord. De plant was vanaf de straat goed te zien en stond in volle bloei. Voor de Swalmense hèt bewijs dat iemand in de gaten heeft gehouden wanneer de toppen rijp waren voor de oogst.

Therese kweekte het plantje op advies van haar zus, die sinds de 73-jarige anderhalf jaar geleden te horen kreeg dat ze ongeneeslijke maagkanker heeft, alle mogelijke informatie over de ziekte inwint. Onder andere bij de stichting Mediwiet. Die onderzoekt de mogelijkheden om olie van cannabis medicinaal te gebruiken zonder er high van te worden. Wietolie is niet te koop omdat hij net als de wietplant officieel illegaal is. Wel worden voor medicinaal gebruik andersoortige hennepplanten gekweekt, met een zeer lage concentratie THC, de stof waar je high van wordt. Van die planten is wèl olie te koop.

PijnbestrijdingDe stichting Mediwiet geeft cursussen hoe je zelf wietolie zelf kunt maken en verdund kunt gebruiken zodat je er niet van in hogere sferen raakt. Volgens de stichting helpt wietolie niet alleen voor pijnbestrijding, maar heeft die ook een medicinale werking.

Wietolie zou voor een verbetering van het immuumsysteem zorgen, waardoor kankerpatienten in sommige gevallen zelfs zouden kunnen genezen. Therese uit Swalmen gelooft dat laatste overigens niet. “Daar durf ik me echt niet aan vast te klampen. Ik gebruik de olie voor de pijn. Dat doe ik trouwens in overleg met mijn arts in het Roermondse ziekenhuis.”

Meer info op stichtingmediwiet.nl.

Lees voor het volledige verhaal van Therese Dennes zaterdag De Limburger.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee