VS overtuigd van rol Rusland bij hackpogingen

Print
VS overtuigd van rol Rusland bij hackpogingen

De Russische president Poetin en zijn Amerikaanse collega Obama tijdens de G20 vorige maand. Afbeelding: EPA

De Amerikaanse overheid heeft Rusland formeel beschuldigd van de recente cyberaanvallen op organisaties van de Democratische partij.

Volgens persbureau Reuters zijn de VS ervan overtuigd dat Rusland een rol heeft gespeeld bij de aanval op het computersysteem van de Demoraten. 

,,Gezien de omvang en gevoeligheid van de aanval, denken we dat alleen de allerhoogste ambtenaren in Rusland de bevoegdheid hebben om dergelijke activiteiten in gang te kunnen zetten'', aldus een verklaring van de Amerikaanse regering.

Verkiezingen 
De Amerikaanse regering verdenkt de Russen ervan op die manier de verkiezingen te hebben willen beïnvloeden. De Russische president Vladimir Poetin heeft alles in een eerste reactie ontkend, zo meldt de Washington Post.

De beschuldigingen komen op een moment dat de relatie tussen Washington en Moskou toch al op gespannen voet staat wegens een aantal meningsverschillen over internationale aangelegenheden. Amerika verdenkt Rusland er onder meer van het Syrische regime te hebben gesteund bij aanvallen op burgerdoelen en ziekenhuien in de Syrische stad Aleppo.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →