Onderzoekers kunstgrasvelden boos op Zembla

© AD

Onderzoeksbureau IndusTox is het niet eens met kritiek op een onderzoek dat het bedrijf uitvoerde naar kunstgrasvelden met rubberkorrels. De organisatie zegt niet te zijn gevraagd om een toelichting voorafgaand aan een kritische uitzending van onderzoeksprogramma Zembla eerder deze week.

ANP

,,Zembla heeft bij IndusTox niet geïnformeerd, noch vragen gesteld of de kans gegeven om een toelichting te geven'', aldus het bedrijf, dat urineonderzoek uitvoerde onder zeven voetballers. ,,Het ging om een eerste onderzoek dat qua omvang beperkt was door een gelimiteerd onderzoeksbudget.''

IndusTox ontkent ook dat bij het onderzoek is gesjoemeld door urinemonsters weg te laten. ,,Wel waren enkele urinemonsters dusdanig verdund of geconcentreerd dat de uitscheiding niet meer normaal verliep; dergelijke monsters zijn daarom niet meegenomen.''In de uitzending van Zembla kwamen wetenschappers aan het woord die gaten schoten in het onderzoek. Zij sloten niet uit dat het zogeheten rubbergranulaat wel degelijk kankerverwekkende stoffen bevat, terwijl uit het door Zembla aangehaalde onderzoek bleek dat sporters op kunstgrasvelden niet aan dergelijke stoffen werden blootgesteld.

De uitzending leidde tot veel ophef. Minister Edith Schippers (Sport) heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) inmiddels opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden.Zembla zelf laat in een reactie weten wel degelijk voorafgaand aan de uitzending met de onderzoeker te hebben gesproken. Navraag bij IndusTox leert dat deze onderzoeker al sinds 2010 niet meer bij het bureau werkt en dat hij het bureau ook niet heeft laten weten dat hij contact had met het onderzoeksprogramma.

Directeur Frans Jongeneelen van IndusTox: ,,Ik als eindverantwoordelijke voor het onderzoek wist niets van die uitzending. Het was wel zo netjes geweest als Zembla met het bureau contact had opgenomen. Ik had dan graag op camera gereageerd.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee