Bieber playbackt schaamteloos in GelreDome

© ANP

Justin Bieber zong vanavond tijdens zijn concert in de GelreDome minder dan de helft van zijn songs live. Toch beleefden zijn extatisch gillende fans de avond van hun leven.

AD

Hij dronk biertjes met Martin Garrix, voetbalde met de jeugd aan de Amsterdamse Ceintuurbaan en sloeg een balletje op een golfbaan in Naarden. Ook vond hij tijd om met een opplakbaard koffie te drinken in de hoofdstad.

Die opvallend veel op een vakantie lijkende voorbereiding op zijn concerttweeluik in de Arnhemse Gelredome - Bieber reisde vanuit Amsterdam ook nog twee keer op en neer naar Antwerpen voor concerten - had bij nader inzien een verklaring: van Bieber wordt op het podium helemaal niet zo'n grote inspanning vereist.

Wie dacht dat Bieber - in sprinttempo uitgegroeid tot de grootste mannelijke popster van de planeet - nu ook langs dezelfde meetlat kan worden gelegd als pakweg Justin Timberlake of Robbie Williams misrekende zich

Als zijn eerste Nederlandse show iets bewees was het wel dat Biebers aanwezigheid genoeg is voor bovenaardse extase bij zijn fans. Hij mag playbacken zoveel hij wil, hoeft zijn dansroutines niet af te maken en mag zelfs een beetje nuffig doen over het aanhoudende gegil uit de zaal ('Op deze manier kunnen we nooit een conversatie voeren'). Voor de 30.000 fans is hij simpelweg hun Justin. En met hem in dezelfde ruimte verkeren is de apotheose van maanden lang dromen.

Het is mede daarom lastig Biebers concert te beoordelen voor wat het is. Maar wie dacht dat Bieber - in sprinttempo uitgegroeid tot de grootste mannelijke popster van de planeet - nu ook langs dezelfde meetlat kan worden gelegd als pakweg Justin Timberlake of Robbie Williams misrekende zich.

Meer meisjesidool

Bieber is nog steeds meer meisjesidool dan serieus popzanger. En de vraag is hoe graag hij dat daadwerkelijk anders zou willen zien. Want zijn monoloog over het ontbreken van werkelijke interactie klonk oprecht. ,,Ik zou zo graag een omgeving creëren waar we elkaar kunnen verstaan, waar er ruimte is voor lachen en praten'', zei hij tussen het trommelvliestergende gegil door.

Aan de andere kant was het net of hij maar de helft van de tijd echt zijn best deed. Wie hem een akoestische versie van Love Yourself hoorde zingen, een drumsolo zag spelen of hoorde rappen op tandglazuuraanval Baby, zag onversneden talent. Want er mag geen misverstand over bestaan: Bieber kan echt zingen en heeft - What Do U Mean bijvoorbeeld - een aantal echt goede popsongs.

Maar waarom presenteerde hij zich vooral in de eerste helft van de show - Bieber laste op zijn Amerikaans een pauze van 20 minuten in - dan zo ongeïnteresseerd? Hij deed af en toe zelfs geen poging het playbacken te verbergen. Terwijl de tape doorliep liet hij doodgemoedereerd de microfoon langs zijn lichaam glijden. Soms mimede hij dan na een paar zinnen weer mee, af en toe hield hij een liedje helemaal voor gezien.

Hoogstaande show

Showmatig was het optreden bij vlagen hoogstaand. Een vliegende trampoline zweefde er nog nooit door de GelreDome, maar verder koos Bieber vooral voor een openbare cursus: hoe zak je per liftje door het podium om even later weer elders omhoog getakeld te worden.

Zo bracht Bieber de neutrale bezoeker misschien weinig, maar kregen al zijn fans precies waarop ze hoopten. Zeker toen hij tijdens toegift Sorry in wit shirt onder een bovenmaatse douche door marcheerde. De doorschijnende stof en de gewekte suggestie brachten de GelreDome nog een laatste maal tot een extatisch hoogtepunt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee