Opmerkelijke momenten uit het debat Clinton en Trump

Print
Opmerkelijke momenten uit het debat Clinton en Trump

Afbeelding: ANP

Het tweede debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump kende een aantal opmerkelijke momenten. Hieronder een selectie.

 

- Toen het debat over Syrië ging zei Trump expliciet het niet eens te zijn met zijn vicepresidentskandidaat Mike Pence. Trump werd gevraagd wat hij zou doen aan de humanitaire crisis in Aleppo. Pence heeft aangegeven dat provocaties door Rusland, dat het Syrische regime steunt, krachtig tegemoet moeten worden getreden en dat de VS militaire aanvallen moeten uitvoeren op het Syrische leger.

,,Ik ben het oneens met mijn running mate'', zei Trump in zijn antwoord. ,,Op dit moment is Syrië in gevecht met Islamitische Staat. Rusland vecht tegen IS.''

- Aan het einde van het debat werden de kandidaten door een kiezer gevraagd iets positiefs over de ander te zeggen. Nadat de vraag door het publiek met gelach was beantwoord, zei Clinton Trumps kinderen te bewonderen. ,,Ze zijn zeer kundig en toegewijd en dat zegt denk ik veel over Donald.''

Trump sprak op zijn beurt lovend over Clintons volhardendheid. ,,Ze stopt niet, ze geeft niet op. Dat respecteer ik. Ze is een vechter.''

- Een van de vragen kwam van een islamitische Amerikaanse vrouw, die wilde weten hoe de kandidaten islamofobie zouden bestrijden. Clinton zei samen te willen werken met moslimorganisaties en te begrijpen hoe belangrijk het is dat moslims zich gewild willen voelen. Ze benadrukte dat de VS niet in staat van oorlog met de islam verkeren, en dat dat suggereren terroristen in de kaart speelt.

Trump zei dat islamofobie iets vreselijks is, maar leek tegelijkertijd te zeggen dat er wel aanleiding voor is. ,,Er is een probleem. We kunnen wel politiek correct doen, maar er is een probleem. We moeten ervoor zorgen dat moslims het melden als ze getuige zijn van haat. Om een probleem op te lossen, moet je het benoemen. Zij (Hillary Clinton red.) en Barack Obama zijn niet bereid 'radicale islamitische terreur' te zeggen.''

- Trump noemde Clinton tijdens het debat meerdere keren 'de duivel'. Ook gaf hij Clinton wederom de schuld van 'birtherism', de ongefundeerde theorie dat Barack Obama niet in de VS is geboren. Dat laatste is door vele media en factcheckers ontkracht. Trump was zelf jarenlang een van de meest prominente 'birthers' in de VS.

CNN: Clinton wint, Trump beter dan verwacht

Amerikaanse kiezers die het tweede debat voor het presidentschap zondag keken, zagen Hillary Clinton als winnaar. Dat stelt nieuwszender CNN op basis van een peiling onder kijkers in de Verenigde Staten. De meeste kijkers vonden tegelijkertijd dat Donald Trump de verwachtingen overtrof.

CNN benadrukte dat er onder de gepeilde kijkers iets meer Democraten zijn dan in gebruikelijke peilingen.

Van de ondervraagden vond 57 procent dat Clinton het beste uit de bus kwam, 34 procent wees Trump aan als winnaar. Dat is een minder grote marge voor Clinton dan in de peiling die CNN uitvoerde na het eerste debat.

Poes

Van tevoren lag alle druk op Trump, vanwege de onthulling van een opname vorige week waarin hij lacherig praatte over het aanranden van vrouwen. ,,Als je een ster bent laten ze je het doen. Je kan alles doen. Grijp ze bij hun poes. Je kan alles doen'', aldus Trump in de opname.

De verwachtingen die na de opnames waren ontstaan werden door Trump overtroffen, zeiden de kijkers tegen CNN. Maar liefst 63 procent vond dat hij hij het beter deed dan verwacht. Clinton overtrof voor slechts 39 procent van de ondervraagden de verwachtingen.

Kijkers werden ook gevraagd naar Trumps antwoorden over de onthulde opnames. Daarover zei 28 procent nu een minder positief beeld van de Republikeinse kandidaat te hebben. Aan de andere kant zei 16 procent hem nu positiever te zien. Maar liefst 58 procent zei dat Trumps antwoorden geen verschil hebben gemaakt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen