Hoe voelt dat, de as van je ex over je heen?

Print
Hoe voelt dat, de as van je ex over je heen?

Afbeelding: ANP

Ik speel de hoofdrol in een hele slechte film, schrijft Julia in haar slachtofferverklaring. Openingsscène: nadat Julia haar echtgenoot Bert heeft verloren, voelt ze zich leeg en verlaten. De as van Bert staat in een urn op de schoorsteenmantel. Maar ze voelt zich eenzamer dan ooit. Via een chatsite komt Julia in contact met de gescheiden trucker Arnaud.

 

Het klikt. Binnen twee maanden na Berts dood trekt Arnaud in bij Julia en haar vierjarig dochtertje Evy. Vanaf het begin zijn er problemen. Julia is licht verstandelijk gehandicapt en kan moeilijk omgaan met Arnauds dochtertje. Ook tussen Arnaud en Evy botert het niet.

Arnaud rijdt ’s nachts. Op één van die ritten wordt hij wakker getoeterd door een collega: Arnaud is achter het stuur in slaap gesukkeld. Arnaud meldt zich ziek, met een burn-out.

Op een avond volgt de uitbarsting. Arnaud vraagt Julia of ze nog wel verder wil met hem. Julia’s mobiel gaat over. Dat zal je neukerdje wel zijn, roept Arnaud. Het is een vriendin. Arnaud stelt een ultimatum. Ik geef je vier minuten voor een beslissing, anders neem ik die zélf, dreigt hij. Julia is als versteend. Na vier minuten loopt Arnaud naar de keuken. Hij pakt een vleesmes en snijdt een canvasdoek met de afbeelding van Julia en Evy kapot.

Arnaud wil alles vernietigen wat van hen samen is. Hij gooit een monitor aan scherven. Sloopt een vitrinekast en doet dat zo ruw, dat zijn rechterhand bloedt. Arnaud pakt de urn met de as van Bert en strooit die uit over het hoofd van Julia. Hoe voelt dat, de as van je ex over je heen, roept hij vol gif. Hij duwt Julia naar een hoek, zet haar klem en strijkt het mes over haar linkerhand. Evy gilt. 

Arnaud richt zich tot haar en zegt: als je niet rustig wordt maak ik mamma dood; daarna jou en dan mezelf. Julia ziet eruit als een zombie. Bedekt met de as van Bert en het bloed van Arnaud. Arnaud neemt plaats op de zitbank en stuurt een sms’je naar zijn ex Jacqueline. De afspraak morgen gaat niet door, tikt hij, ik heb net m’n ex omgelegd. 

Als Jacqueline het bericht ontvangt, belt ze de politie. Door de inspanningen en het kalmeermiddel dat hij dagelijks slikt, valt Arnaud op de bank als een blok in slaap. Als de politieagenten arriveren zien ze een scène als in een horrorfilm. Hoofdrolspeler Arnaud staat nu onder psychiatrische behandeling. Julia zit in een blijf-van-mijn- lijfhuis. 

Evy krijgt ook psychische hulp. Dat van die as vind ik nog het ergste, zegt de rechter. Als bewijs is er alleen Julia’s verklaring. Arnaud krijgt 60 dagen voorwaardelijk. 

Hij heeft mijn leven en dat van Evy verwoest, schrijft Lucia in haar verklaring. Toch hoopt ze dat hij geneest. Wat hij deed kan alleen gedaan zijn door iemand met een door en door zieke geest. 
 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen