De grote test voor Oranje

Print
De grote test voor Oranje

Afbeelding: Twitter

Na de 4-1 winst tegen Wit-Rusland hoopt Oranje klaar te zijn voor het echte werk. Frankrijk moet in de Arena de voet dwars worden gezet. „We zullen nog scherper moeten zijn”, zegt Virgil van Dijk.

De spelers van PSV deden het al eens. In Eindhoven en in Madrid: Antoine Griezmann afstoppen. Maar Frankrijk heeft nog veel meer ijzers in het vuur. En hoewel Oranje vrijdag uitstekend speelde, kregen de Wit- Russen toch volop kansen. Dat moet anders en vooral beter vanavond in de Arena. 

Frankrijk een halt toe roepen in vier hoofdstukken. Wie tegen Frankrijk kans op een goed resultaat wil maken, moet het centrum van de eigen defensie hermetisch afsluiten. Zo deed kampioen Portugal het in de EKfinale, maar bijvoorbeeld ook Zwitserland (0-0) en Albanië (1-0 winst Frankrijk) in de groepsfase. 

Dat betekent niet gewoon maar met z’n allen voor het eigen doel gaan staan, zoals IJsland op het EK (5-2 winst Frankrijk) deed. Al slaagde Wit-Rusland er juist op die manier vorige maand wel in om de Fransen op 0-0 te houden. Maar was dat een waar voetbalwonder. 

Verdediger Virgil van Dijk knikt instemmend. Die slordige en nonchalante fase kort voor én na rust tegen Wit-Rusland, daar zal Frankrijk vanavond wél genadeloos gebruik van Frankrijk vanavond wél genadeloos gebruik van maken. „Dat soort momenten als vrijdag tegen Wit-Rusland, die komen gewoon voor in het voetbal”, stelt de centrumverdediger van Southampton vast. „Maar dat wil niet zeggen dat we daar zo overheen zijn gestapt. Tegen Frankrijk zullen we nog scherper moeten zijn, dat is duidelijk.” 

Jeffrey Bruma van VFL Wolfsburg is het met zijn partner in de as van de Nederlandse defensie eens. „We gaven tegen Wit-Rusland te veel ruimte weg in het centrum en dat leverde een paar serieuze kansen op. 
Dat was zeker een fase waar wij lering uit moeten trekken was zeker een fase waar wij lering uit moeten trekken voor het duel met Frankrijk. Maar wij gaan ons wapenen tegen een zeer sterke ploeg. We moeten verdedigend met elf man goed staan en dan loeren op de kansen waarbij wij goed staan en dan loeren op de kansen waarbij wij zelf toe kunnen slaan.” 

Rechtsback Rick Karsdorp mocht terugkijken op een goed debuut tegen Frankrijk. In aanvallend opzicht was hij ijzersterk, op pure snelheid corrigeerde hij ook in defensief opzicht. Maar een geboren verdediger is hij niet. En dan zal Dimitri Payet (foto rechts) uitschakelen een zware klus worden. Zijn medespelers hebben vertrouwen in de Feyenoorder. „Ik was superblij voor hem”, zegt Van Dijk. 

En Daley Blind: „Mooi dat hij in Kuip zo’n debuut heeft mogen maken. Hij heeft het echt heel goed gedaan.” 
Karsdorp hoopt vanavond weer aan de aftrap te kunnen staan. Tegenover goochelaar Payet dus. Dan helpt het qua zelfvertrouwen dat hij onlangs Anthony Martial van Manchester United aan banden wist te leggen. „Of ik nerveus ben? Nee, dat ben ik bij Feyenoord nooit dus waarom zou ik het in Oranje dan wel zijn”, zegt Karsdorp zelf. 

Daley Blind moet aan de andere kant de strijd aangaan met Moussa Sissoko, die in een soort Jens Toornstra- rol bij Frankrijk speelt. Een speler die nog minder ruimte nodig heeft om net als de Wit-Russen een gaatje in de defensie van Oranje te kunnen vinden. „Maar we zullen tegen Frankrijk de zaken goed op orde hebben”, weet linksback Blind. 

Aan Antoine Griezmann hoef je na vorig seizoen niet meer te vragen of hij Jeroen meer te vragen of hij Jeroen Zoet kent. De keeper van PSV was één van de weinige doelmannen in Europa die de kleine aanvaller tijdens één tegen één duels tot wanhoop dreef. Tegen Jasper Cillessen scoorde Griezmann wel, dreef. Tegen Jasper Cillessen scoorde Griezmann wel, een vrije trap in de Arena in de oefeninterland in maart. 

Nu is het aan Maarten Stekelenburg, die opeens weer eerste keeper van Oranje is, om de kleine uit Mâcon tegen te houden. „De hoop om terug te keren in Oranje heb ik nooit opgegeven”, zegt Stekelenburg. 
Hij weet dat hij met Payet, Pogba, Griezmann, Gameiro en Sissoko volop scorend vermogen tegenover zich krijgt vanavond. „Die slordige fase van vrijdagavond tegen Wit-Rusland kunnen we ons dan ook niet permitteren tegen Frankrijk. Dat weten we. Tegen Wit-Rusland voelde het voor mij wel weer als vanouds. 
mij wel weer als vanouds. Zeker ook omdat we met 4-1 wonnen.” 

Frankrijk leunt sinds het EK op een nieuwe aanvalsduo. Een paar meter voor Griezmann speelt Kevin Gameiro (foto links), eveneens van Atlético Madrid. De aanvaller van de koploper in de Spaanse Primera Division moet Frankrijk aar het WK in Rusland schieten. „Twee topspitsen waar wij onze handen echt vol aan zullen hebben”, weet Jeffrey Bruma. Samen met Van Dijk stond Bruma ook op het veld op 25 maart van dit jaar, toen Griezmann in de Arena al na zes minuten de score opende uit een fraaie, directe vrije trap. „Ik kan aan de bak, dat is duidelijk”, zegt Van Dijk. „Griezmann maakte toen een vrije trap en Giroud scoorde uit een corner. Het was een vreemde wedstrijd, we speelden voor rust met vijf spelers achterin en na speelden voor rust met vijf spelers achterin en na rust met vier. Ik denk dat dit een heel andere wedstrijd wordt. 

Griezmann behoort tot de top, een uitstekende voetballer. En Gameiro speelt ook in Spanje, waar ik vooral gewend ben om tegenover de topspitsen uit de Premier League te staan. We zullen ons perfect op die jongens voorbereiden.”