Afgeperst na een sekschat

Print
Afgeperst na een sekschat

Afbeelding: AFP

Mannen in Nederland worden steeds vaker afgeperst na een sekschat op het internet. Dat blijkt uit gegevens van de landelijke hulporganisatie Helpwanted. De organisatie kreeg dit jaar tot juni al maar liefst 440 meldingen binnen. In heel 2015 ging het om 370 gevallen. Een jaar eerder was dat nog maar de helft. De organisatie kan de vraag inmiddels niet meer aan.

 

In een artikel in het Dagblad van het Noorden luidt de organisatie de noodklok door de stijgende cijfers. ,,We verwijzen ze tegenwoordig door naar slachtofferhulp, want we kunnen de vraag niet aan. We zijn een organisatie voor jongeren en hun ouders'', aldus woordvoerder Maaike Pekelharing. De woordvoerder laat weten dat het een groeiend probleem is en dat veruit de meeste slachtoffers jongens en mannen zijn die webcamseks hebben gehad via chatsites.

Sextortion
Bij het zogenoemde 'sextortion' worden mannen afgeperst die online te maken denken te hebben met een vrouw. Na een sekschat blijkt echter dat afpersers achter de chat zitten. De daders dreigen vervolgens het gesprek openbaar te maken als er niet snel geld op tafel komt. Helpwanted kent verhalen van slachtoffers die al 13 duizend euro over hadden gemaakt aan afpersers voor ze hulp zochten.

Eind vorige maand werd een wethouder van de gemeente Hoogezand-Sappemeer naar eigen zeggen gechanteerd na een chat met een 14-jarig meisje. Nadat de chat seksueel van aard was geworden, werd hij gechanteerd. De wethouder denkt dat hij slachtoffer is geworden van criminelen. De politie is nog bezig met een onderzoek.

De hulporganisatie heeft op de eigen site tips staan voor slachtoffers. Volgens Helpwanted moeten slachtoffers nooit geld geven en niet ingaan op bedreigingen. Het advies is om aangifte te doen bij de politie en de daders online te rapporteren.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen