Klaar met de pil. En wat nu?

Print
Klaar met de pil. En wat nu?

Afbeelding: ANP

De Utrechtse hoogleraar gynaecologie Bart Fauser kondigt al jaren het naderend einde van de pil aan. Het anticonceptiemiddel zit vol hormonen die rommelen met je systeem. Maar een goed alternatief is niet voorhanden.

De anticonceptiepil waarmee farmaceut Organon in Oss in 1962 wereldwijd bekend werd, is niet meer te vergelijken met de pillen van nu, zegt een woordvoerder van MSD, nu eigenaar van het Osse bedrijf. Zo is de hoeveelheid hormonen flink teruggebracht. Maar nog altijd zijn er bijwerkingen, erkent de fabrikant, die desondanks het ‘volste vertrouwen’ in de pil heeft.

Geen eisprong
In tegenstelling tot wat hoogleraar Fauser stelt, zegt de farmaceut wél bezig te zijn met het ontwikkelen van hormoonloze anticonceptie. Gedacht wordt aan een middel dat zich richt op de eierstok, waardoor er geen eisprong is, maar de normale menstruatiecyclus intact blijft. Op korte termijn valt een alternatief echter niet te verwachten.

Fauser: ,,Hormonen die van nature in je lijf aanwezig zijn, zorgen ook voor stemmingswisselingen, denk aan de week voordat de menstruatie begint, daar hebben veel vrouwen last van. Hormonen in een pilletje hebben dus ook effect op je gemoed." Zo kan de zin in seks afnemen, wat de laatste tijd weerstand onder jonge vrouwen oproept.

Prijs
Het pilgebruik neemt dan ook zienderogen af. Van 47 procent van de vrouwen in 1993 naar 37 in 2013. Vooral vrouwen tussen de 20 en 35 jaar haken af. Maar ja, we willen ook niet ongewenst zwanger worden. ,,Alles heeft zijn prijs'', zegt Fauser. ,,De dolle mina's in de jaren 60 waren blij met de vrijheid die de pil hen gaf en namen de bijwerkingen op de koop toe. Dat is nu anders: vrouwen willen wel controle over zwangerschappen, maar accepteren de negatieve effecten niet." 

Het spiraaltje is helaas ook geen optimaal alternatief. Een Deens onderzoek toont de link tussen het hormoonspiraaltje en depressies aan. Wat nu? In de prikpil, het anticonceptiestaafje en de anticonceptiering zitten ook hormonen. Het koperspiraaltje zorgt voor extra heftige menstruaties en condooms hebben ook nadelen. ,,We hébben gewoon nog geen échte goede oplossing'', betreurt Fauser. Sinds we hormonale anticonceptie hebben, is er nauwelijks aandacht geweest voor de ontwikkeling van andere opties, zegt hij. ,,Farmaceuten gaan niet investeren in een nieuw product dat het wereldwijde succes van de pil kan schaden." 

Niet hopeloos
Onmogelijk is een oplossing echter niet, aldus Fauser: ,,Er wordt gewerkt aan een apparaatje in de eileider dat je open en dicht kunt zetten, maar dat is nog lang niet op de markt." Een nieuwe pil is ook een optie, al ligt dat nog verder in de toekomst. Dat is dan geen hormoonpil die de hele boel stillegt, 'maar iets dat de bevruchting voorkomt, doordat het eitje geen zaadje binnenlaat. Dat is veel efficiënter'.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen