Meisje (13) sterft na 68 dagen vasten

Print
Meisje (13) sterft na 68 dagen vasten

Afbeelding: HBVL/Katrijn van Giel

De politie in India is een onderzoek begonnen naar de ouders van de 13-jarige Aradhana Samdariya. Het meisje stierf vorige week nadat ze 68 dagen had gevast, schrijft BBC. Justitie wil weten of het meisje vrijwillig vastte of dat ze hiertoe gedwongen werd.

Volgens haar ouders vastte Samdariya vrijwillig, vanwege haar geloof. Ze zou een aanhanger zijn van Jaïnisme, één van de oudste religies in de wereld. Het meisje zou 68 dagen alleen op gekookt water hebben geleefd. Vorige week besloot ze te stoppen met het vasten, maar twee dagen later stierf ze.

Experts geven aan dat een mens maximaal twee maanden zonder eten kan overleven. Een kinderrechtenorganisatie diende een klacht in tegen de ouders, waardoor de zaak bij de politie op de radar kwam. ,,De ouders zijn gearresteerd vanwege dood door verwaarlozing en wreedheid tegenover minderjarigen’’, vertelt een woordvoerder van de politie.

Schamen
De ouders, rijke juweliers uit de stad Hyderabad, gaan tegen de aanklachten in. ,,Onze dochter vroeg toestemming voor upvaas (vasten waarbij er helemaal niets wordt gegeten). Wij vroegen haar om na 51 dagen te stoppen, maar ze gaf niet op. Het was vrijwillig, niemand dwong haar’’, vertelt de vader.

Activisten vertellen een ander verhaal. ,,De gehele natie zou zich moeten schamen dat dit soort praktijken nog bestaat. De goeroe van haar vader zei tegen de familie dat als ze 68 dagen zou vasten, hij meer zou verdienen met zijn zaak’’, zegt Achyut Rao, één van de activisten. ,,Dit meisje mocht alleen maar water drinken tussen zonsopgang en zonsondergang. Er was geen zout, citroen of iets anders.’’ 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen