Opgepakte terreurverdachte had banden met IS

Print
Opgepakte terreurverdachte had banden met IS

De politie deed vandaag onderzoek in een appartementencomplex in Leipzig. Afbeelding: EPA

De Duitse politie heeft na een massale klopjacht een Syriër opgepakt die wordt verdacht van het voorbereiden van een aanslag. De man is in de nacht van zondag op maandag aangehouden in Leipzig, meldde de politie. Hij zou in contact staan met IS.

Duitse politiecommando's vielen dit weekend meerdere woningen in de Saksische plaats binnen. Daarbij hebben ze drie mannen opgepakt wegens mogelijke betrokkenheid bij de voorbereiding van een bomaanslag. Twee van hen zijn weer vrij.

Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière was de Syriër die nog vastzit, de 22-jarige Jaber Al-Bakr, van plan om een aanslag te plegen. ,,Zijn voorbereidingen waren vergelijkbaar met die voor de aanslagen in Parijs en Brussel", liet De Maizière weten.

Hulp
Volgens Duitse media kreeg de politie kreeg bij de aanhouding in Leipzig de hulp van drie andere Syrische vluchtelingen. Al-Bakr zou een van hen op het station hebben aangesproken en om onderdak hebben verzocht. 

De man stemde in en waarschuwde zondagavond thuis telefonisch de politie. Toen de politie de inval deed, bleek de Syrië de terreurverdachte zelfs te hebben vastgebonden.

Vluchteling
In zijn woning werden, na een tip van de nationale inlichtingendienst, explosieven gevonden die vermoedelijk bestemd waren voor een terroristische gewelddaad. 

Al-Bakr zou vorig jaar als een van de 900.000 vluchtelingen zijn toegelaten tot Duitsland. Hij woonde tijdlang en München en verhuisde daarna naar het Oost-Duitse Chemnitz. De Syriër had een verblijfsvergunning voor drie jaar.