Nieuwe zwembaden na reeks sluitingen

Print
Nieuwe zwembaden na reeks sluitingen

Zwembad In de Bende in Landgraaf. Afbeelding: Wendy Vluggen

Het is zo goed als zeker dat Parkstad er in 2017 twee nieuwe zwembaden bij krijgt: op de grens van Heerlen en Landgraaf komt, waarschijnlijk bij Kaldeborn, een doelgroepenbad van 200 vierkante meter.

Verder zijn in Kerkrade uitgewerkte plannen om op het ziekenhuisterrein het Center Court aan te leggen. Dat is de plek in het centrum waar zorg, sport en educatie gebundeld gaan worden. Onderdeel van het Center Court is een zwembad. Alsof dit nog niet genoeg is, wordt het bestaande zwembad Otterveurdt in Hoensbroek uitgebreid met eveneens een doelgroepenbad.

Met de nieuwbouw wordt gebroken met de trend van de afgelopen jaren dat in Parkstad zwembaden het loodje leggen. Dat komt niet alleen doordat het vaak erg kostbaar is om zo’n accommodatie in stand te houden, maar ook doordat veel gemeenten besloten om te stoppen met het subsidiëren van het schoolzwemmen. Zo viel een belangrijke inkomstenbron weg.

Een overzicht van gesloten zwembaden:

OP DE BERG in Schinveld werd volgens gegevens van de gemeente Onderbanken rond 1969/1970 in gebruik genomen en is dicht sinds 1 juli 2013.

Het einde van openlucht ZWEMBAD ERENSTEIN in Kerkrade was officieel in 1999, maar de jaren daarvoor was het al vaker gesloten dan open. In 1997 was het in de zomer voor het laatst voor het publiek open. 

ZWEMBAD DE ZEEKOELEN in Brunssum werd geopend in 1963 en werd in 2007 aan een particuliere partij verkocht. Tegenwoordig is het een natuurlijke zwemvijver op een landgoed dat Brunssheim heet. 

ZWEMBAD TERWORM in Heerlen ontstond uit een uitgegraven vijver en ging open in 1921. In 1985 viel het doek, ondanks vele verzoeken om het schitterend gelegen zwembad te behouden. 

HET SPORTFONDSENBAD in Heerlen werd in 1935 in gebruik genomen. Ondanks de 150.000 tot 200.000 bezoekers per jaar werd het bad in 1996 gesloopt om plaats te maken voor woningen. 

Het openluchtZWEMBAD SIMPELVELD werd in 1966 geopend en bood zijn bezoekers naast het traditionele bad ook andere ontspanningsfaciliteiten. Het bad bleef in de zomer van 2002 dicht. Plannen om het als onderdeel van een plan met een hotel, camping en bungalows in 2004 een doorstart te laten maken, haalden het niet. 

In de jaren tachtig telde Landgraaf nog drie zwembaden. Dat waren er twee te veel, was de redenering. Het overdekte BOVENSTE MOLT moest er als eerste aan geloven op 1 juli 1986. Anderhalf jaar later werd besloten ook het - te dure - openluchtbad ONDERSTE MOLT te gaan sluiten. In de Bende volgt op het moment dat het nieuwe gezamenlijke zwembad van Heerlen en Landgraaf geopend wordt. 

De plekken waar in Parkstad wel nog - voornamelijk indoor - gezwommen kan worden: - De Joffer in Voerendaal - D’r Pool in Kerkrade - De Bronspot in Brunssum - Otterveurdt in Hoensbroek.

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen