Man die Nederlandse bioloog doodde krijgt tbs

Print
Man die Nederlandse bioloog doodde krijgt tbs

Jeroen Ensink. Afbeelding: Politie

De 23-jarige Femi Nandap is veroordeeld voor het doodsteken van de Nederlandse bioloog Jeroen Ensink (41). De man van Nigeriaanse afkomst krijgt de Britse versie van tbs met dwangverpleging. Toen hij Ensink doodde, verkeerde hij in een psychose.

Ensink werd voor zijn huis in Londen neergestoken met een mes. Hij was op dat moment onderweg naar de buren om een geboortekaartje door de bus te doen. Nadat Nandap de Nederlander had neergestoken, dreigde de Nigeriaan de hand aan zichzelf te leggen. Toen omstanders Ensink te hulp schoten, vluchtte hij.

Op dat moment verkeerde Nandap in een psychose, die was opgewekt door het roken van cannabis. De man was al eens opgepakt omdat hij met een groot mes over straat liep. Enkele dagen voordat hij Ensink doodde, was de zaak tegen hem afgeblazen.

Verlies
De bioloog werkte al meer dan tien jaar in Engeland. Hij was verbonden aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine en werkte aan verbetering van de watervoorziening en -zuivering in arme landen.

Tijdens de zitting noemde de Britse rechter de dood Ensink een verlies voor alle armen ter wereld. Voor de camera van de BBC legde de weduwe van Ensink na de uitspraak een verklaring af.

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen