Komt die drone er nou echt?

Print
Komt die drone er nou echt?

Afbeelding: ANP

Wat brengt de toekomst voor de logistiek? Daarover confereren de grote bazen in deze sector dinsdag en woensdag in Venlo. Lector logistiek Thierry Verduijn (46) van de Fontys Hogeschool in deze stad kijkt vooruit.

„Weinig consumenten weten het, maar Amazon is een van de grootste logistieke dienstverleners in de E-commerce, de webshops. Amazon is van oorsprong boekverkoper, maar bedacht dat wanneer bezoekers toch al op de site rondneuzen het ook producten van andere webwinkeliers kan verkopen. Die artikelen liggen nu bij Amazon in het magazijn en kunnen met dat aangekochte boek in één zending worden verstuurd. Heel efficiënt."

Onderschat de kracht van de grote internetgiganten niet! Google is in de VS opeens een eigen bezorgdienst voor winkels begonnen. Puur om te concurreren met Amazon, want Google kan het zoekgedrag van de Amazon-klanten niet volgen. Dat vinden de mensen van Google heel vervelend, want kennis van alle zoekacties door de consument naar producten is bepalend voor de advertentiewaarde van Google. Daarom heeft Google met verscheidene winkels deals gesloten: wanneer bezoekers via Google op hun site producten bestellen, dan organiseert Google de logistiek.”

Kostenbesparing
„Op internet vind je een filmpje van een pakketbezorger die in een Mercedes-busje door een woonwijk rijdt. Vanuit de laadruimte wordt automatisch een pakje doorgegeven aan een drone op het dak van het busje. Die stijgt op en levert het pakketje af op een afleverpunt in iemands tuin. Ondertussen bezorgt de chauffeur zelf een pakje aan de deur van een andere buurtbewoner. Kun je hiermee kosten besparen? Voor Nederland heb ik hier een hard hoofd in. Pakketjes bezorgen is al zo goedkoop.”

„Niettemin blijft arbeid de grootste kostenpost. Drones zijn echter ook duur: je moet ze niet te lang laten vliegen, niet langer dan een minuut. Daarom is het concept van Mercedes niet gek. De drone neemt de ene helft van de straat voor zijn rekening, de chauffeur de andere helft. Doet hij toch in dezelfde tijd twee keer zo veel.”

„Spannend of dit echt gaat gebeuren. Je moet goed rekenen om te bezien of deze aanpak qua kosten haalbaar is. Echte economie!”

 

Lees het complete verhaal dinsdag in De Limburger.

 

Reageren? will.gerritsen@delimburger.nl