'Terreurverdachte had luchthaven Berlijn op het oog'

Print
'Terreurverdachte had luchthaven Berlijn op het oog'

Terreurverdachte Jader Al-Bakr op een eerdere foto. Afbeelding: AFP

De in Leipzig aangehouden terreurverdachte uit Syrië had volgens de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst vermoedelijk een luchthaven in Berlijn op het oog.

Dat heeft het hoofd van de Verfassungsschutz, Hans-Georg Maaßen, maandag gezegd tegen de publieke zender ARD.

Zijn dienst kwam begin september ter ore dat de terreurorganisatie Islamitische Staat een aanslag op infrastructuur beraamde. Tot afgelopen donderdag was de dienst doende te achterhalen wie die zou kunnen plegen. 

De in een flat in Chemnitz verblijvende Jaber Al-Bakr (22 jaar) werd meteen in observatie genomen. Toen hij de volgende dag in een 1 eurowinkel een lijmpistool met patronen kocht, gingen de alarmbellen af. ,,Dit zou het laatste bestanddeel voor een bom kunnen zijn.'' 

Klopjacht
Zaterdag deed de politie een inval in de flat, maar de Syriër wist te ontkomen. In de woning werd 1,5 kilo springstof gevonden. Een klopjacht met honderden agenten volgde. 

De gevluchte Syriër deed volgens Bild een oproep op een internetforum voor onderdak en vond dat bij landgenoten in Leipzig. Het groepje mannen bracht de nacht door in een woning in de wijk Paunsdorf. De volgende dag vraagt Al-Bakr om een kapper. Eén van zijn gastheren, Mohammed, zegt tegen het Duitse medium: ,,Ik heb een jaar als kapper gewerkt en schoor zijn hoofd kaal."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen